ToniRintala

Eläinten määrä romahtanut - ihmisten aiheuttamaaa!

Eläinten määrä jatkaa vähenemistä sitä mukaa, kun ihmisten määrä lisääntyy, koska eläinten elintila kutistuu. Tämä näkyy etenkin Kravun kääntöpiirin eteläpuoleisella alueella, jossa eläinten väheneminen on jopa 10 kertaa rajumpaa kuin pohjoisempana.

Viimeisen reilun 40 vuoden aikana ihminen on raivannut metsiä niin paljon, että yli puolet eläimistä on tuhoutunut. Etelä-Amerikassa raportoidaan jopa 90% eläimistä kadonneen. Ihminen tarvitsee tilaa.

Suomessa kolmasosa linnuista on uhanalaisia. Paljon useampi laji on uhattuna, kuin oli viisi vuotta aiemmin. Ajatelkaa mitä tapahtuu, jos Suomen väkiluku kaksinkertaistuisi? Moni lintulaji katoaisi.

Suomessa on kaadettu paljon metsää uusien asuinalueiden tieltä. Myös Suomessa ihminen tarvitsee tilaa. Ja se on eläimiltä pois.

Afrikassa isoja eläimiä kuten norsuja on tapettu salaa satoja tuhansia. Kirahvit, gepardit, leijonat, sarvikuonot ja monet muut eläimet ovat vähentyneet noin puoleen. Kannat ovat romahtaneet.

1990 ihmisiä oli 5,3 miljardia. Nyt heitä on 7,6 miljardia. Eli ihmisten määrä on kasvanut 45% ja se näkyy luonnonvarojen, luonnon ja eläinten hyväksikäyttönä. Siellä, missä ihmismäärät ovat kasvaneet eniten, on myös eläimiä tuhottu eniten.

Kun ihmisten määrä saavuttaa 10 miljardia, on eläimiä jäljellä noin puolet siitä, mitä nyt on. Eli enää kourallinen. Heillä ei ole tilaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos villieläinten väheneminen ei ole voimakkainta pohjoisessa, jossa ilmastonmuutos on voimakkainta, ilmastonmuutos on parhaimmillaankin vain osaselitys.

Pekka Iiskonmaki

#1
Maapallolla on liikaa ihmisiä ja porukkaa pitää alkaa vähentämään.

Kehitysavun lopettaminen on yksi keino.

Vihreiden vaalivankkuriksi: ''Stop ilmaston lämpeneminen. Stop kehitysapu''

Toni Rintala

"Kehitysavun lopettaminen on yksi keino."

Joko autamme eläimiä tai ihmisiä. Molemmille ei ole loputtomasti tilaa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Tottakai ilmastonmuutos on ’vain’ osaselitys. Muita tekijöitä ovat luvallinen ja luvaton metsästys, maankäytön muutokset, ilmansaasteet ja ympäristömyrkyt, melu- ja valosaaste, torjunta-aineet, muutokset typen ja fosforin kierrossa yms.

Toni Rintala

Lähteissä puhutaan lähinnä metsien kaatamisesta asuintilaksi ja pelloiksi lisääntyvän ihmismäärän tarpeisiin.

"syyt eläinten määrän vähenemiseen ovat luonnonvarojen ylikulutus ja maatalous. Ne selittävät yhdessä jopa kaksi kolmasosaa eläinkadosta."
"Esimerkiksi Etelä-Amerikassa laajoja maa-alueita on raivattu soijan viljelyyn. Tämä puolestaan liittyy lihan kulutuksen lisääntymiseen, sillä soijaa kasvatetaan karjan rehuksi. Metsiä raivataan myös laidunmaaksi."

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tässähän on kyse myös siitä, että erinäiset luonnonsuojelujärjestötkin ovat ryhtyneet ilmastonvakioijiksi, jolloin tämmöiset vähintäänkin pääosin muista syistä johtuvat ongelmat ovat päässeet varsin pitkälle ilman hälytysääniä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Muistan kun taleban hävitti buddhan patsaat Afganistanista. Kaikki pitivät sitä anteeksiantamattomana vandalismina. Minä myös. Mutta yhtä korvaamattomia ovat kaikki eläinlajitkin.

Toni Rintala

Maailman luonnonsäätiön eli WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder vaatii lihansyönnin vähentämistä:

"Lihan kulutuksen vähentäminen on ensiarvoisen tärkeää luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi"

Mitä sitten syödään, jos ei lihaa? Vaatii se kasvisruokakin tilaa kasvatukseen..

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Onko sulle Toni koskaan kukaan kertonut, että lihan tuotanto vaatii paljon enemmän viljelyalaa kuin vastaavan ravintomäärän tuottaminen kasvisravintona?

Syön itsekin lihaa, mutta meidän on hyvä tiedostaa, että säästämme luontoa myös pitämällä lihansyöntimme kohtuullisena.

Toni Rintala

"Onko sulle Toni koskaan kukaan kertonut, että lihan tuotanto vaatii paljon enemmän viljelyalaa kuin vastaavan ravintomäärän tuottaminen kasvisravintona?"

Tietysti on monikin näin väittänyt. Mutta onko väite totta?

On myös väitetty, että kasvissyönti vaatii paljon enemmän resursseja kuin vastaavan ravintomäärän tuottaminen liharavintona!

Sinä ilmeisesti uskot ensimmäiseen väittämään?
Uskotko näihin?

Tutkijat ällistyivät: Kasvisruokavalio ei olekaan hyväksi maapallolle
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000001056990.html

Tutkijat: Kasvissyönti tuhoaa maapalloamme
https://www.nykysuomi.com/2017/06/02/tutkijat-kasv...

Kasvisruoka pahentaa ilmastonmuutosta – Pekoninkin tuottaminen ympäristöystävällisempää
https://www.tekniikkatalous.fi/tiede/kestava_kehit...

Kannattaa siis suosia kotimaista lihaa ja kasviksia ja vähemmän tuontilihaa ja -kasviksia.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #12

Ovathan nuo toki tuttuja. Kyse on tottakai siitä, millaista, missä ja millä tavoin tuotettua kasvisravintoa syöt.

Jokainen ajatteleva ihminen kuitenkin ymmärtää, että nuo mainitsemasi otsikot ilman kunnon taustoitusta ovat sensaatiohakuista roskaa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Vielä tarkemmin, suomalaisten syytä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Joku taisi ehdottaa kissojen ja koirien kieltämistä. Siinä olisi taas 1,5 miljoonaa eläintä vähemmän Suomessa. Siat ja naudat lopettamalla eläinten määrä laskisi parilla miljoonalla.

Toimituksen poiminnat