ToniRintala

Ihmiskunta saattaa pelastaa itsensä hiilidioksidipäästöillä

Ilmaston muutos on tosiasia. Sitä ei kukaan kiistä. 15 000 vuotta sitten oli todella kylmää ja Suomi oli paksun jää- ja lumikerroksen alla. Vasta 11 000 vuotta sitten pitkä kylmä jakso päättyi.

Sitten alkoi lämmin jakso (Atlanttinen kausi), jonka lämpimin aika oli 5000 - 6000 vuotta sitten. Silloin Etelä-Suomessa oli nykyisen Keski-Euroopan ilmaston kaltainen sää. Silloin oli keskimäärin 4 astetta ja paikoin jopa 6 astetta lämpimämpää kuin nyt. Lehtipuut levisivät Suomeen ja luonto kukoisti. Meren pinta oli joitakin metrejä nykyistä korkeammalla.

Keskiajalla vuosien 800 - 1400 aikana oli viimeisin lämmin kausi, jolloin Suomessa oli monia täysin lumettomia talvia. Pohjois-Norjassa, Grönlannissa ja Islannissa viljeltiin tuolloin laajalti.

1500-luvulla alkoi pikkujääkausi. Erityisesti vuodet 1695 - 1697 olivat Pohjois-Euroopassa harvinaisen kylmiä. Paikoin viljasadot menetettiin kokonaan. Joidenkin arvioiden mukaan Suomessa kolmannes väestöstä kuoli tuolloin.

1708 kerrotaan olleen "helvetin talvi" ja Baltiasta pääsi jopa kävellen jäätyneen Itämeren yli Ruotsiin. Tuona talvena kylmyys tuhosi Ruotsin armeijan joukkoja enemmän kuin vihollinen.

Väliin mahtui lämpimiäkin vuosia. 1845 oli Pohjolassa poikkeuksellisen lämmintä. Siperian jäätiköt sulivat ja kasapäin mammuttien jäätyneitä jäänteitä kulkeutui Lena-jokea pitkin Jäämerelle. Lämpimästä pitävä perunarutto levisi Euroopassa ja saavutti Suomen 1849 tienoilla.

Viimeisin kylmä kausi oli 1850 - 1870, jolloin lämpötila oli pitkän aikaa ikävän alhainen ihmiselle täällä Pohjolassa. 1867 maa oli jäässä juhannukseen saakka ja kesä kesti vain pari kuukautta, kun syyspakkaset iskivät jo syyskuussa. Suurin osa peruna- ja viljasadosta menetettiin. Suomessa koettiin tämän takia historian pahin nälänhätä vuonna 1868.

1800-luvun pikkujääkauden jälkeen viimeiset 150 vuotta on ilmasto onneksi ollut lämpenemään päin, mutta vielä se on keskiarvojen alapuolella, jos huomioidaan viimeiset 10 000 vuotta. Myös hiilidioksidin määrä ilmassa on yhä alle keskiarvon.

Asiantuntijat ovatkin sitä mieltä, että ilmasto on hetkellisen lämpenemisen jälkeen pian taas viilenemässä. Seuraavan kylmän jakson on ennustettu alkavan joidenkin tuhansien vuosien päästä ja seuraavan jääkauden n. 50 000 vuoden päästä. Toisaalta, kun ihminen lisää hiilidioksidin määrää ilmakehässä, voi jääkauden alku siirtyä myöhemmäksi. Hiilidioksidin lisääntyminen on siis oikeastaan hyvä asia. Ihminen on saattanut pelastaa itsensä hiilidioksidipäästöillään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Ongelmana on ollut että tehokäytössä olevat viljelysmaat alkavat olla käyttöikänsä lopulla, ilmaston lämmetessä aukenee uusia viljelysmahdollisuuksia ja pitempiä satokausia sinne missä viljelysmaiden tehokäyttö ei ole ollut mahdollista... Eli jokaisella pilvellä on hopeinen reunus

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, tämmöistä se on. 1 cm viljelysmaan muodostuminen saattaa kestää 50 - 1 000 vuotta. Eroosio on paikoin paljon nopeampaa, tässä se ongelma piilee, uutta muodostuu liian hitaasti.

Tähän on nyt koitettu löytää keinoja ylläpitää viljelysmaan kuntoa, kesannointi, laidunnus jne.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, tuossa faktat täsmäävät, vaikka käytiinkin tuhansien vuosien takaisessa ajassa.

Tuo merenpinnan nousu muutamalla metrillä pitää suhteuttaa maankohoamiseen jääkauden jälkeen. Täällä länsirannikolla maa kohoaa noin 10 metriä tuhannessa vuodessa.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Jossain vaiheessa sitten kun tästä rahastusilmastovouhotuksesta lopulta herätään, aletaan maksamaan siitä mitä enemmän esim. autosi ja skootterisi syytää hiilaria ilmakehään. Säköautoihin pyöräytetään sähköt vain hiilellä ja ulkovaatteetkin tehdään hiilikuidusta. Ruokavalio muutetaan sellaiseksi että persieestä tulee lähinnä hirmuisia hiilariröyhyjä. Ilmasto muuttuu aina mutta harva tykkää jatkuvista pakkasista, päiväntasaajallakaan ;D

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mites kun se teidän presidenttiehdokas ja varapuheenjohtaja on sitä mieltä, että pallo on n. 6000v vanha? Jokin ei ole linjassa?

Toni Rintala

"on sitä mieltä"

Missä hän on tuota mieltä ollut?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

On useastikin ilmoittanut uskovansa Raamatun olevan historiallisesti "Totta" (1. Mooseksen kirja).

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #7

En muista tuollaista. Nykyinen presidentti on myös "kieltänyt" evoluutioteorian ja kertoo rukoilevansa jumalaa aina kun on vaikea hetki. Myöskään Pekka Haavisto ja Merja Kyllönen eivät puoltaneet evoluutioteoriaa oikeaksi.

Mutta jos pysyisit blogin aiheessa!

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #8

Lähde tälle väitteelle. Jotain kämypiirien kieroa shittiä varmaankn?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #11

"Lähde tälle väitteelle."

Tuskin Pyykkölä omalle väitteelleen lähdettä osaa laittaa ;)

Mutta tässä tuo mun lähde, jossa Niinistö, Haavisto ja Kyllönen eivät sanoneet juuta eikä jaata luomiskertomuksen tai evoluutioteorian suhteen:
https://www.iltalehti.fi/politiikka/20171228220063...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #12
Toni Rintala Vastaus kommenttiin #14

Nyt enää löydät sieltä kohdan, jonka perusteella voi väittää, että "pallo on n. 6000v vanha"??

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Baltiasta pääsi jopa kävellen jäätyneen Itämeren yli Ruotsiin."

Tuo ei ole mitenkään harvinaista ollut nykyäänkään oman elinikäni aikana, jos eivät vain jäänmurtajat olisi availleet laivareittejä.

Luulisin, ettei ihmisen tuottamalla hiilidioksidilla nykymäärin ole riittävästi voimaa torjua jääkausia. Niiden voimat ovat toisissa sfääreissä. Mahdollista olisi ehkä, jos konkreettisen uhan edellä ryhdyttäisiin tietoisesti tuottamaan satoja kertoja suurempia hiilidioksidipäästöjä.

Toni Rintala

"Tuo ei ole mitenkään harvinaista ollut nykyäänkään "

No joo. 1987 olis Itämeri ollu ummessa ilman murtajia.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kesällä 1987 routa ei monin paikoin sulanut lainkaan - olimme siis ikiroudan alueella. Tai ainakin Pohjois-Suomi oli. Onneksi sentään pinnasta sen verran maa pehmeni, että kasvit saivat jonkinlaisen pyrähdyksen tehtyä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Muistaakseni vuonna 2009 loppupuolella fmi jääexpertti kertoi että jäätalvea ei tule. Seuraavana vuonna perämeri jäätyi umpeen kaksi kertaa, miten se voi olla mahdollista kun muutamankymmenen miljoonan supertietsikat ei sitä osannut arvata. Olikos muuten viime yönä peräti ajankohtaan nähden "ennätys"pakkanen, joka on tietenkin vain säätä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jos jäätalvea ei tule, sellainen on hyvin helppo tehdä. Järvien ja merien jää on suurimman osan ajasta lumipeitteen alla, jossa lämpötila ei vaihtele juuri lainkaan. Jos lumipeitteen poistaa tai pumppaa vettä jään päälle, saa jään paksuuden helposti moninkertaistettua.
Muutaman metrin jään sulattaminen Päijänteestä vaatii suurin piirtein saman verran energiaa kuin Suomessa käytetään vuodessa (sähkö + lämmitys + liikenne). Vedetään vielä lisäksi Perämeri umpijäähän, niin eiköhän ala olla aika vilpoista pitkälle syksyyn.

Käyttäjän IlpoHalonen kuva
Ilpo Halonen

Kirjoittaja on sjatellut asiansa ottamatta huomioon aikanäkökulmaa. Ilmakehän lämpeneminen lasketaan vuosikymmenissä, hänen mainitsemansa muutokset vuosituhansissa. Koska kirjoittaja on kohtalaisen nuori, hän ehtii vielä itsekin joutumaan vastatusten monien ilmastomuutoksen seuausten kanssa. Mieli ehtii muuttua. Maailman sivu on pitkä.

Toni Rintala

"Ilmakehän lämpeneminen lasketaan vuosikymmenissä, hänen mainitsemansa muutokset vuosituhansissa."

Kuten tiedetään, on ilmasto muuttunut vuosikymmenten aikana suuntaan ja toiseen ihan ilman ihmisen toimia. 1845 oli erittäin lämmintä ja sitten muutaman vuoden päästä tulikin parin vuosikymmenen mittainen kylmä kausi. Nyt ollaan yhä toipumasssa pidemmästä kylmästä kaudesta ja toivotaan lämpenevää. Mielellään edes sinne 1000 vuotta sitten olleelle tasolle.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Jos Suomen poliitikkojen intopinkeyteen on uskomista, niin Maailman
Suurvalta Suomi pelastaa Telluksen. Periaatteessa hukumme paskaan
väistämättömästi muutaman vuosikymmenen sisällä, ellei satunnainen
asteroidi lopeta kitumistamme kertaheitolla.

Toimituksen poiminnat