ToniRintala

Nuorisolle nuorisoautoja

Jotkut (mm. kansanedustaja Heinonen) haluavat nuorisolle nuorisoautoja.

Heinonen väittää, että tämä lisäisi turvallisuuttakin. Minulle jäi kyllä epäselväksi, että miten? Jalankulkijalle kuulemma turvallisempaa. Syynä korirakenne?

Nuoret liikkuvat jo nyt liian vähän omin voimin. Tämä on yleisesti todettu. Yläasteen koulujen pihat olivat ennen polkupyöriä täynnä. Joitakin vuosia sitten ilmaantui skootterit, jotka yleistyivät nopeasti. Nykyään tilaa valtaa mopoautot.

Moottoriliikenne vain lisääntyy koulujen lähellä. Yhä useampi vanhempi tuo lapsiaan kouluun autolla. Yhä useampi lapsi ajaa moottoriajoneuvolla kouluun.

Julkinen liikenne ei kiinnosta, vaan pitää päästä omalla ajoneuvolla. Lisää yksityisautoilua, lisää saastuttamista. Automäärä kasvaa ja tilaa tarvitaan lisää. Lisää asfalttia, lisää moottoreita, lisää tilaa. Kaadetaan puut, raivataan metsät ja myrkytetään pohjavedet.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tämä onkin ihan viisas esitys josta oli jo aikoja sitten puhetta ja jota on taas suomen hallituksen toimesta viivytetty vuosikausia.mm ruotsissa näitä autoja on ollut jo vuosikymmeniä ja siksi ne on hyväksytty koska nuorten turvallisuus SUOMI nyt vaan raahaa keskiajalla jäljessä tässäkin,kuten muissakin asioissa..Suomen hallitus elää kivikautta ja sen päättäjien intresseissä ei ole mikään laki tai säädös joka lisäisi millään tavalla turvallisuutta tai antaisi oikeuksia muille kuin niille tahoille joiden fikkaan saa käärittyä veronmaksajien fyrkat.

VIELÄKÖ tämäkin asia makaa kokoomuksen ja keskustan takia pöydällä?!HUH,HUH huomaa että vaalit lähestyvät,kun SELVÄ asia jätettiin roikkumaan keskustan ja kokomuksen toimesta.

https://tekniikanmaailma.fi/nain-naapurissa-ruotsi...

Nykyiset muoviset mopoautot ovat surmanloukku ja niiden ylihinta 10-15 000 takaa sen ettei niitä ostella kuin rikkaiden lapsille.Suomessa ajokortti maksaa myös pahimillaan yli 3000 euroa ja ihan vertauksena es.virossa n.700 j akun suomessa verotetaan autoilijat hengiltä 8 miljardia vuodessa kupataan eikä teitä saad apidettyä kunnossa(saksassa samalla sumalla saadaan ylläpidettyä maan tiet ja tämä sama summakerätään siis osavaltioilta9Suomessa nämä rahat uppoavat herrojen takamuksiin ja heidän omiin projekteihinsa.

Toni Rintala

Eikös EU päätä millä autolla Suomessa saa ajaa? Tuossa sun linkissäsi se kerrotaan:

"Suomessa alle 18-vuotias ei saisi ajaa henkilöautolla, ei edes muunnetulla. EU-asetukset säätelevät varsin tiukasti, millaisia ajoneuvoja jäsenmaissa voidaan rekisteröidä. Ruotsissa tälle ajoneuvoluokalle on kuitenkin neuvoteltu jo EU:hun liittymisen yhteydessä erillisvapaus, ja virallisesti nämä autot onkin rekisteröity traktoreiksi."

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

EU ei siihen puutu vaikka näin annettaisiinkin ymmärtää.Se on ihan hallituksen ja suomen poliitikoiden viivätystaistelua ja harhaanjohtavaa pölötystä.Ei eu määrää sitäkään ottaako suomi pakolaisia tai ei vaikka sitäkin yritettiin pakkona mainostaa .SUOSITUKSET eivät ole mikään laki j asuomihan on ITSENÄINEN valtio eiköstä vaan..EI eu määrää monia muitakaan asioita vaikka sellainen kuva mielellään annetaankin.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #4

"suomihan on ITSENÄINEN valtio eiköstä vaan"

Ei ole. Suomen on käsittääkseni toteltava EU:n lakeja.
Tietysti Suomi voisi ehkä hakea vastaavaa erillisvapautta.

"Ei eu määrää sitäkään ottaako suomi pakolaisia tai ei "

EU määräsi Ruotsia ja Unkaria lopettamaan rajatarkastukset. Ruotsi totteli. Unkari ei. EU voi määrätä. Eri asia on totellaanko niitä. Kaikki ei tottele. Tottelemattomuudesta voi EU haastaa oikeuteen, kuten se on Unkarin kohdalla tehnyt.
https://yle.fi/uutiset/3-10313751

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"mm ruotsissa näitä autoja on ollut jo vuosikymmeniä ja siksi ne on hyväksytty koska nuorten turvallisuus"

Hehe. oikeastihan nämä autot on Ruotsissa juuri turvallisuussyistä kielletty (Ruotsissa vielä liikenteessä olevat ovat ennen kieltoa rekisteröityjä), koska ne käytännössä kaikki viritettiin kulkemaan huomattavasti sallittua nopeutta kovempaa. Silloin taas 15-vuotiaalla reikäpäällä on allaan käytännössä henkilöauto.

Mutta tuota virittämistähän ei tapahdu Suomessa, aivan kuten mopoja ei ole Suomessa koskaan viritetty.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tottakai niitä viriteltäisiin. Harva on kuitenkaan kieltämässä mopojakaan sen vuoksi, että niitä viritetään.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #8

Erona on, että mopolla reikäpää tappaa itsensä, kevytautolla vie muutaman sivullisen mukanaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

Jos lähtökohtana on että sellaista lakia jota voidaan rikkoa ei voi säätää, ei Suomessa säädettäisi yhtään lakia.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #13

Kauniisti sanottuna helvetin huono ja tarkoitushakuinen vertaus. Samalla onnettomalla argumentaatiolla voisi perustella vaikkapa kaikkien aseisiin kohdistuvien rajoitteiden poistamista.

Rynnäkköhaulikot kaikille halukkaille, koska kyllähän sitä joku kuitenkin voi ihmisten ampumisen kieltävää lakia rikkoa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kannattaa opetella lukemaan siinä on ihan tekniikan maailman tekstiä tarjolla es.mes.muitakin löytyy toki... ennnekuin aloittaa öyhöttämisen ihan sen itsensä takia.Ja mikä on 15 vuotias "reikäpää"???Ikärasimia ja nuorisovihaa on ,sen tiedämme eli onko tämä jokin uusi nimitys ihan sieltä sisäpiireistä,jolla nuoria nimitellään ja halveksitaan?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #11

Juu, ikärasismiahan se. Erityisesti sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että törkeät liikenteen vaarantamiset kasaantuvat juuri ajokortin saaneelle ikäluokalle, ja 15-18 -vuotiailla niitä on melkoisesti suhteessa liikennesuoritteeseen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

mm.VARUSMIESTEN ynm.ihmisten kuolemat turvattomissa tasoristeyksissä ovat esimerkki siitä miten veronmaksajien eli autoilijoiden rahat hassataan vaikka suomessa on liikenneturvallisuuden parantamiseen istumassa veronmaksajien rahoilla ihmisjoukko tämän takia näillä rahoilla EI VUOSIKYMMENIEN AIKANA OLE ole näitä hengenvaarallisia tasoristeyksiä saatu ajanmukaiseen kuntoon eikä nykylainsäädännön tasolle.TÄSSÄ SITÄ murehtimista ja päänvaivaa turvallisuudesta jne.jne.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Onpas Rintalasta tullut kovin vihreä :-)

Ajatus on hyvä mutta automaahantuojien vahva lobbaus on jo vesittänyt lakihankkeen vaatimuksillaan "nuorisoauton" ominaisuuksista ja iästä. Useimmilla perheillä ei ole varaa ostaa muutaman vuoden vanhaa autoa ja niin kauan kun autokantaa ei poliittisin päätöksin aktiivisesti uudisteta länsi-eurooppalaiselle tasolle, tästä hyötyvät vain "varakkaiden kakarat".

Mietin oman tilanteeni kautta: Poika ei vielä ole mopokortti-iässä mutta jos olisi, hinta ajopelille olisi maksimissaan tonnin-parin luokkaa. Sillä saisi samanlaisen auton jolla itse ajan, 18 vuotta vanha farkkuvolvo jossa on abs:t ja turvatyynyt ja on melkoinen haarniska ympärillä. Pienillä nopeuksilla mitä turvallisin värkki nuorelle itselleen ajella. Ei sen turvattomampi kanssakulkijoille kuin maantieliikenteeseen katsastettu traktori tai mönkijä, jolla 15-vuotias saa ajaa.

Heinonen blogissaan esitti juuri ne epäkohdat joita lakiesityksessä on.

"Julkinen liikenne ei kiinnosta, vaan pitää päästä omalla ajoneuvolla."

Landella nuo eivät ole ihmisen valittavissa olevia vaihtoehtoja.

Toni Rintala

"Onpas Rintalasta tullut kovin vihreä"

Miten niin tullut? ;)
Kovasti olen yrittänyt paikallistasollakin vastustaa puistojen tuhoamista. Ja se on ihan perussuomalainen linja.

"Landella nuo eivät ole ihmisen valittavissa olevia vaihtoehtoja."

Siellä vanhemmat ja isovanhemmat kuskaa nuoria. Niin siellä on tehty kymmenien vuosien ajan. Ja sitten sillä mopolla menty.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ei viitsi vääntää rautalangasta.Se mitä kirjoitin on faktaa ja piste.HEH,HEH

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Muutetaan vaan ajokortin myöntämisikää niin, että 16- vuotias voi saada ajokortin henkilöautoihin.

Toimituksen poiminnat