ToniRintala

Suomen harrastama kauppasota

Miten Suosi suomalaista -kampanja eroaa Trumpin kampanjasta? Sama ideahan molemmissa: Rajoittaa ulkomaalaisten tuotteiden menestymistä. Toisen keino on nostaa hintaa, jotta se myy vähemmän ja toisen keino on jättää ostamatta, jotta se myy vähemmän.

Omien firmojen tukemisella työllistetään kansaa. Suomikin tukee Suomessa toimivia yrityksiä sadoilla miljoonilla. Tekeekö Suomi väärin?

Moni tietysti on sitä mieltä, että tällainen tukeminen ja suosiminen on väärin. Mutta silti se on yleistä.

Suomessa kampanjoidaan näkyvästi suomalaisten tuotteiden suosimisen lisäämiseksi. Eli suomalaisia kuluttajia kannustetaan luomaan ulkomaalaisille tuotteille "kuluttajatullit" olemalla ostamatta ulkomaalaista tuotetta. Rakennetaan eräänlainen henkinen "kuluttajamuuri" ulkomaalaisille tuotteille.

Kannustaminen suomalaisuuden suosimiseksi alkoi jo 1960-luvulla (ellei jo aiemmin). 1980-luvulla oli tietoisku: Älä ole aasi, vaan suosi suomalaista. Sittemmin on tullut paljon muitakin sen rinnalle: Valitse kotimaiset kengät, Hyvää Suomesta & ruokaa omasta maasta, Maista Suomi, Suomalainen työ & Avainlippu & Osta työtä Suomeen, Tee sinivalkoinen valinta - se työllistää, jne. Nykyään on tullut myös kaupunkikohtaisia paikallisuutta suosimaan kannustavia kampanjoita.

Nämä kuluttajatullit ja kuluttajamuurit ovat nykyajan suomalainen kauppasotatapa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Oman maan tuotteiden mainostaminen on hieman eri juttu kuin tullit.

Jokainen maailman maa suosii omia tuotteitaan tottakai.

Kyse on tulleista, ei mainonnasta

Siinä se ero, ja jollei se mene jakeluun, niin vaikeaa sitä on paremmin selittää

Toni Rintala

"Oman maan tuotteiden mainostaminen on hieman eri juttu kuin tullit."

Kyse ei oikeastaan ole mainostamisesta vaan kannustamisesta boikotoimaan ulkomaalaisia. Eli rajoittamaan niiden kulutusta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olet näköjään lukkiutunut löytämääsi 'nokkelaan' katsantokantaan. Se että ostaa jotakin tuotetta, mutta ei toidsta, ei ole boikotointia. Sitä kutsutaan valinnaksi, joka perustuu omiin preferensseihin. Siinä olet toki blogauksessa oikeassa, että suosi suomalaista -kampanjan mahdollinen julkinen rahoitus on katsottava tueksi. Boikotointia tai kauppasotaa se ei ole nähnytkään. Yrität nyt tahallisesti hämärtää käsitteitä.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Aika harva yksittäinen kuluttaja kuitenkaan suosii: ostetaan mikä on halvinta.

Tietenkin gallupeissa väitetään suosivan kotimaisia tuotteita, vähän samaan tapaan kun pitää sanoa, että kannattaa haja-asutusalueiden pitämistä asuttuna, vaikka itse asuu kaupungissa.

Poliitikot yrittävät suosia hankinnoissa omaa maakuntaansa, vaikka se veronmaksajille olisi kalliimpaa.

Tämä on vanha kritiikki: USA:ssakin vapaakaupan ja pienen valtion puolesta saarnnanneet republikaanit kyllä pitävät huoleta siitä, että armeija tai NASA tekee hankintoja, niin ei välttämättä hankita parasta tai halvinta vaan siltä oman piirikunnan alueelta sijaitsevalta tehtaalta.

Kokonaan oma kysymyksensä on se, kuinka Afrikkaa on pidetty köyhänä vapaakaupan nimissä: sinne pitää saada viedä tavaraa tullivapaasti, mutta eteläisen Afrikan maataloustuotteille on kovat tullit.

Toni Rintala

"Aika harva yksittäinen kuluttaja kuitenkaan suosii: ostetaan mikä on halvinta."

Aika harva??? Itse asiassa jopa 90% suomalaisista suosii kotimaista joissakin tuotteessa.

"Yli 90 prosenttia kyselyyn vastanneista sanoi ostavansa kotimaista sianlihaa, koska haluaa suosia kotimaista tuotantoa."
https://www.karjalainen.fi/teemat/vapaa-aika/ruoka...

Yli puolet suosii kotimaisia kasviksia
https://yle.fi/uutiset/3-5111610

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Niin, toki asennemuokkaus on tapa ohjata kulutuskäyttäytymistä. Asiassa on toki puolensa.

Protektionismi taas voidaan myös kätevästi ottaa käyttöön helposti. Ihan vaikka oman lainsäädännön avulla. Esimerkkinä Ruotsin käyttämät kaukoidän tilausten tiukentuneet tuonti, vero ja käsittelymaksut. Aiempaan käytäntöön verrattuna tulee nyt tilaamiseen lisähintaa ihan kivasti.

Saman kaukoidän tavaran kun kierrättää EU n alueen keskusvaraston kautta, on hinta vastaavasti pienempi. Koska joku, jossain tekee tuolla välitystoiminnalla mukavasti tiliä.

Näin sitä vapaata kaupankäynnin peraatetta muokataan näppärästi omien tarkoitusperien mukaisesti.

Samaa maksujärjestelmää kaukoidän kamalle kuulemma kaavaillaan myös Suomeen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sehän ei ol mitään uutta että EU:n ulkopuolelta lähetetystä tavarasta maksetaan arvonlisävero ja mahdolliset tullit. Mikä mainitsemasi uusi järjestelmä on?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Viittaatko Suomeen ?

En puhunut tokikaan uudesta järjestelmästä. Tilatun tavaran maksurajan muuttamiseata ja tiukemmasta maksujen valvonnan käyttöönottamisesta lähinnä kysymys. Ruotsalaiset perustivat tätä toimintaa varten oman terminaalin. Suomessakin kuulemma ollaan huolestuneita lisääntyneestä kaukoidän tuonnista jonka seurauksena tiukennuksia kaupankäynnin valvontaan lie tulossa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Näköjään nämä leijonakaulaiset ’isämmaamm puollustajat’ eivät osaa edes erottaa lainsäädäntöä ja tullia mainoskampanjoista.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Yritätkö nyt puolustella Trumppia, joka teettää kaiken kampanjaansa liittyvän Kiinassa, aiemmin ja nyt? Pitäisikö jo tajuta että Tämä on vaan Trumpin egotrippi?
Suomessa opittiin tekemään huonoa laatua silloin kun sen ajan muka arvoisat vuorineuvokset ryyppäsivät neukkujen kanssa Moskovassa ja tekivät vientidiilejä. Mutta nykyään tehdään laatua.
Arvostan suomalaisuutta ja ostan mielelläni suomalaisia tuotteita, mutta joskus vaan pihiyttäni ostan muidenkin maiden tuotteita.
En vaan hitollakaan ymmärrä Herra Rintalan logiikkaa miten se olisi (osta suomalaista) kauppasotaa, vai oliko tämä taas Trumpin puolustuspuhe? Sehän on vaan mainontaa.
Itse olen vaan sitä mieltä että vähän fiksumpi ihminen pitäisi olla yhdysvaltojen presidenttinä kuin tuommoinen kooho, kultalusikka suussa syntynyt epätasapainoinen hienohelma., Luulisi jenkeistäkin löytyvän fiksumpiakin kuin teeveestä tuttuja epäonnistuneita liikemiehiä.
Täällä vaan jännitetään mitä se kooho taas twiittaa ja kenet erottaa. Ei ole kivaa.

Toni Rintala

"En vaan hitollakaan ymmärrä Herra Rintalan logiikkaa miten se olisi (osta suomalaista) kauppasotaa"

Jos suositaan jotakin ja vältellään jotakin toista, niin onhan se eräänlaista kauppasotaa. Aivan samoin, kuin joskus kannustettiin boikotoimaan vaikkapa Israelin tuotteita tai Etelä-Afrikan tuotteita, tai sitten tiettyjä tuotemerkkejä mm. lapsityövoiman käyttämisen takia.

"Täällä vaan jännitetään mitä se kooho taas twiittaa ja kenet erottaa. Ei ole kivaa."

Itse en kyllä lainkaan jännitä. On parempaakin tekemistä ;)

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Ok. Sulla on parempaakin tekemistä kuin esimerkiksi kirjoittaa blogi ”suosi suomalaista” vs. Trumpin touhut. En ole vielä näin ääliömäistä trumpin puolustusta kuullut suomalaiselta. Olethan sinä suomalainen? Jenkeissä on ollut sama kampanja jo pitkään ennen trumppia, ja aika monessa muussakin maassa. Naurettavaa...

Toni Rintala

"sama kampanja jo pitkään ennen trumppia, ja aika monessa muussakin maassa."

Siksi se onkin ihan normaalia. Meilläkin just sähköpyörien hinnat nousi, koska tulli- ja veromaksut.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Tämän blogin kommentoijille: Mitä ajattelette saavuttavanne kommentoimalla Rintalan tämänkertaista aikaansaannosta?

Heittäydyttekö te kaupungilla kulkiessanne juttusille kaikkien niiden kanssa, jotka pummaavat teiltä yhtä euroa pientä Gambina- pulloa varten?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ymmärrän pointtisi, mutta tarkoituksena ei varsinaisesti ole puhua blogistille järkeä, vaan saada horjuva lukija näkemään ja oivaltamaan. Rintalan puolustukseksi sanottakoon, että hän kykenee monesta puoluetoveristaan poiketen tuottamaan ymmärrettävää tekstiä ja myöntämään ainakin faktavirheet. Se on jo paljon...

p.s. Gambina-pulloon olen usein antanut lantin, mutta "leipään" tai "bussilippuun" en koskaan. Lantin saatuaan on pummin kskusteluinto yleensä kaikonnut, kun pitkäripaisen ovi on jo auki.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomi on vain hävinnyt globalisaatiossa.

Toimituksen poiminnat