ToniRintala

Saksalaiset pakenevat pakolaisia

Euroopassa mennään nyt pakoon pakolaisia.

Kun toisten mielestä maa rikastuu ja paranee, niin monen mielestä kuitenkin "tilanne siellä muuttuu koko ajan vaarallisemmaksi".

Toiset ihannoivat turvattomuuden lisääntymistä ja toiset taas pakenevat sitä. Fiksut ja rauhaa rakastavat muuttavat turvallisempaan paikkaan: "me teimme kyllä absoluuttisesti oikean ratkaisun. Täällä tätä ongelmaa ei edelleenkään ole ja Saksassa taas tilanne pahenee koko ajan".

Onneksi sentään tästä on uskallettu uutisoida!

"Minä olen ennen muuta murheellinen siitä, mitä minun kauniille kotimaalleni Saksalle on tehty."

Myös muualta Länsi-Euroopasta on paettu turvattomuutta. Moni ruotsalainenkin murehtii kotimaansa turvattomuutta. Suomessakin murehtiminen on jo alkanut: Satoja raiskattuja, joista melkein puolet lapsia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jopas sattui, tuli samasta aiheesta kirjoitettua. Ehkä siinä on pientä eroa näkökulmissa, että lukijoille riittää luettavaa (-;

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>......Suomessakin murehtiminen on jo alkanut: Satoja raiskattuja, joista melkein puolet lapsia....

ooo

Onko tarkempaa tietoa, kuinka monta sataa?

Toni Rintala

"Onko tarkempaa tietoa, kuinka monta sataa?"

Aiemmin esitin lukuja, että kolmattasataa, eli toistasataa lasta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Koitahan nyt laittaa joku lähde tähän väittämään tilaston tms muodossa. Jos väität, että Suomessa raiskauksista melkein puolet kohdistuu lapsiin, on se aika kova väitös. Itse en ole kuullut, että tilanne olisi noin paha.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #4

"Itse en ole kuullut, että tilanne olisi noin paha."

Olihan tämä uutisissa: "Alle 18-vuotiaiden osuus uhreista oli 46 prosenttia.”
https://yle.fi/uutiset/3-10193772

ja tännekin blogattu:
http://tonirintala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254961...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuollainen heitto, että "maahanmuuttajat raiskanneet satoja lapsia Suomessa" on kuitenkin propagandistisuudessaan harhaanjohtava tapa kertoa asiasta. Siitä muodostuu kuva villistä viidakosta, jossa hirviöt kyttäilevät puiden takana.

Mikään ei tietysti oikeuta rikoksia ja niistä tulee aina seurata lainmukainen rangaistus, jota langetettaessa otetaan huomioon kunkin tilanteen ominaispiirteet.

Mutta valtaosa noista lapsista on ollut seurusteluiässä olevia sukukypsiä kansalaisia, jotka useinmiten ovat olleet jopa jonkinlaisessa löyhässä suhteessa syytetyn kanssa. Toki vuosien saatossa jokaisessa valtiossa tapahtuu myös kaikenlaisia törkeitäkin rikoksia laidasta laitaan. Siitä riippumatta onko maassa muualta tulleita tai ei.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #5

"harhaanjohtava tapa kertoa asiasta"

Jos tp-hakijoiden tekeminä raiskattuja on Suomessa yli 200, niin eikö se ole satoja? Miksi se olisi väärin sanottu?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Linkkisi takaa:

"Seksuaalirikosepäilyjä aineistossa oli 161, ja rikoksiin oli kirjattu 147 uhria. Seksuaalirikoksen uhri oli useimmiten naispuolinen suomalainen henkilö. Alle 18-vuotiaiden osuus uhreista oli 46 prosenttia. Seksuaalirikoksia ovat muun muassa seksuaalinen ahdistelu, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja raiskaus.

Seksuaalirikosepäilyistä 62 prosenttia päätyi syyttäjälle."

Viestittäminen tyyliin "maahanmuuttajat raiskanneet satoja suomalaisia lapsia" antaa toisenlaisen kuvan kuin toteamus siitä, että 68 alle 18-vuotiaan kohdalta on tehty ilmianto ahdistelusta, hyväksikäytöstä tai raiskauksesta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #11

Uusi normaali kattaa kevyesti tällaiset heitot.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #11

"Viestittäminen tyyliin "maahanmuuttajat raiskanneet satoja suomalaisia lapsia" antaa toisenlaisen kuvan kuin toteamus siitä, että 68 alle 18-vuotiaan kohdalta on tehty ilmianto ahdistelusta, hyväksikäytöstä tai raiskauksesta."

Ota nyt hyvänen aika huomioon tuon uutisen tilastojen keruun aikaväli. Sehän on vain vuosi 2016. Kun lasketaan mukaan vuodet 2015 ja 2017, saadaan paljon isompi tulos.

"Viestittäminen tyyliin "maahanmuuttajat raiskanneet satoja suomalaisia lapsia""

Enhän olekaan väittänyt noin tai edes tuohon tuohon tyyliin. Sanoin tp-hakijoiden raiskanneen satoja suomalaisia, joista vajaa puolet lapsia. Älä nyt sekota maahanmuuttajia tähän.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #13

Täällä on joillakin pakonomainen tarve puhtopestä maahanmuuttajia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Vain, jos heitä on liattu, moiselle sukenee tarvetta.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #16

"Vain, jos heitä on liattu"

Mutta kun nyt ei ole "liattu".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #16

Itseppä likaavat, todellisuus pitää hyväksyä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Jos tarkoitat heidän "likaista ihonväriään", niin sen he ovat saaneet synnyinlahjakseen. Ikävää kyllä kovin monet katsovat, että moinen luo kollektiivisen vastuun kaikille tuollaisen "pigmenttihäiriön omaaville yksilöille" toisistaan.

"Michael Penttilä" on kuristanut kuoliaaksi monta kertaa enemmän ihmisiä kuin Turun puukottaja sai tuikatuiksi, mutta harva siitä Jarmo Makkosta alkaa syyttää, vaikka sinulla on yhtä kaunis ihonväri kuin sarjamurhaajallakin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #20

Maahanmuuttajat ovat tappaneet ainakin 10 suomalaista, suomalaiset eivät ole tappaneet yhtäkään maahanmuuttajaa ja sama raiskausten osalta joskin lukumäärä kertaluokkaa suurempi. Nämä ovat ikäviä tosiasioita.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #27

Haluatko esittää "tosiasioiden" tueksi jotain dataa? Optulan tutkimuksessa (s. 68-69) vuoden 2010-11 suomalaisten tekemien raiskausten uhreista 4% oli maahanmuuttajia. Tiedossani ei ole tuota tutkimusta tuoreempaa tietoa aiheesta, mutta sinulla siis ilmeisesti oli tietoa. Onko tuo ilmiö todellakin kadonnut, vaikka maahanmuuttajien määrä lienee lisääntymään päin?

Henkirikoksia ei tuossa tutkimuksessa ollut analysoitu tekijän ja uhrin väestöryhmien näkökulmasta, mutta pahoinpitelyrikoksissa suomalaisten tekijöiden uhreiksi valikoitui 7% maahanmuuttajia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #13

Kun lasketaan mukaan vuodet 2015 ja 2017, saadaan paljon isompi tulos.

Varmasti saadaan, minkälainen? Miksi muuten tarkastelujaksosi alkaa vasta 2015. Eikö ennen sitä ole tapahtunut raiskauksia? Tarkasteltavia vuosia lisäämällä "saadaan paljon isompi tulos". Kun et blogauksessa kerro tarkasteluajanjaksoa, on tuo yhtä älytön heitto, kuin että suomalaiset ovat raiskanneet yli 100 000 kertaa. Kyllä nuo raiskaukset ja muutkin rikokset ovat ihan riittävän vakava asia, ilman että ruvetaan heittelemään löysiä väittämiä jonkinlaisen kauhukuvan rakentamiseksi.

Toinen tilasto-ongelma väittämässäsi, hatusta heitetyn kokonaismäärän lisäksi, on että viittaamassasi uutisessa kerrotaan seksuaalirikosten määrä, ei raiskausten. Vakavia asioita ja uhreille karmeita kokemuksia, mutta ahdistelun niputtaminen raiskauksen kanssa ei oikein palvele mitään tai ketään. Ellei tavoitteena sitten ole levittää pelkoa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #26

"Miksi muuten tarkastelujaksosi alkaa vasta 2015. Eikö ennen sitä ole tapahtunut raiskauksia?"

Koska vanhempien tekojen todistaminen olisi ollut liian työlästä ;)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #35

Näyttäisi olleen myös 2015-17 selvittäminen liian työlästä...

Ulkomaalaistaustaisiin, ulkomailla syntyneisiin kohdistuneiden raiskausepäilyjen määrä vuosina 2015-17 on Tilastokeskuksen mukaan ollut keskimäärin 10% alhaisempi kuin vuonna 2010. Kyllä, valitsin vertailuvuoden tarkoitushakuisesti, mutta vain osoittaakseni, että maalailemasi käsiin räjähtäminen on ainakin tilastollisesti tarkasteltuna lähinnä omaa kuvitelmaasi. 2017 määrä on toki iso, mutta vimeisten 9 vuoden keskiarvoon verrattuna määrä oli 2015 + 1% ja 2016 +2%.

Tilastokeskus ei taida julkaista tietoja turvapaikanhakijoiden osalta. Niitä en osaa tältä istumalta tarkemmin kommentoida, jo yllä esittämäni kritiikin lisäksi.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #39

"maalailemasi käsiin räjähtäminen on ainakin tilastollisesti tarkasteltuna lähinnä omaa kuvitelmaasi"

Perustunee näihin uutisiin:

"Raiskausten määrä on kasvanut rajusti viime vuodesta"
"Ulkomaalaisten epäillyt raiskaukset lisääntyneet rajusti"
"Irakilaisten tekemiksi epäiltyjen seksuaali­rikosten määrä rajussa kasvussa"
"Nousua jopa 521 % – ulkomaalaisten tekemät seksirikokset kovassa kasvussa"

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #41

Voi hyvin olla että perustuu, mutta ei se poista sinulta vastuuta esittämistäsi väitteistä. Kannattaa aina miettiä miksi jokin asia esitetään tietyssä valossa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #41

"Nousua jopa 521 % – ulkomaalaisten tekemät seksirikokset kovassa kasvussa"

Helsingin Uutiset näköjään kalastelee lukijoita syvillä vesillä:

"Viime vuoden tammi–syyskuussa ulkomaalaisten tekemiä seksuaalisia ahdisteluja kirjattiin 19. Tämän vuoden tammi–syyskuussa ulkomaalaisia on epäilty jo 118 seksuaalisesta ahdistelusta. Kasvua on siis noin 521 prosenttia." (Uutinen vuodelta 2016)

Kokonaistilanne ilman jakoa suomalaisiin tai ulkomaalaisiin todetaan aiempana ilman taivasteluja seuraavasti:

"Poliisin tietoon tuli tammi–syyskuussa kaikkiaan 2 545 seksuaalirikosta, kuten raiskausta, lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä tai seksuaalista ahdistelua. Määrä on 423 rikosta enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana."

Vuonna 2015 saapui Suomeen lyhyen ajan sisällä kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita. Heitä asuteltiin eri puolille syrjäkyliä myöten ja paikallisten nuorten keskuudessa heihin kohdistui suurta mielenkiintoa. Kun seurustelutavat eivät välttämättä kulturellisesti sopineet aina keskenään, niin ahdisteluksi koettua käyttäytymistä varmaan koettiin laajalti.

Mutta joka tapauksessa olkoonpa niitä valtakunnan laajuisesti kaksi kappaletta kuukaudessa tai kymmenen kappaletta kuukaudessa, niin näin harvinaisten tapausten kohdalla prosentteihin perustuva kasvukuvaus ei anna oikeata kuvaa suurelle yleisölle, joka on tottunut kuulemaan prosentteja inflaatiosta, työttömyydesta tai jostain muusta hyvin suureen aineistomäärään liittyvästä yhteiskunnallisesta ilmiöstä. Jos karhu jonain vuotena tappaa ihmisen ja parin vuoden kuluttua kaksi, niin voidaan otsikoida, että "karhut tappaneet tänä vuonna 100% enemmän ihmisiä kuin toissa vuonna."

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Nyt olet sotkenut asiat pahemman kerran: Suomessa raiskataan vuosittain yli tuhat naista. Näistä alaikäisiä ei ole 46 %.

Turvapaikanhakijoiden tekemien raiskausrikosten osuus noista yli tuhannesta raiskauksesta on linkkaamasi artikkelin mukaan näistä 161. Niiden uhreista 46 % on alaikäisiä. 46 % 147 uhrista ei ole satoja, ei toista sataa eikä kolmattasataa.

Vastustaa tietenkin pitää. Mutta tekisit sen edes asiallisesti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Maassa jossa melkein vähiten maahanmuuttajia on eniten parisuhdeväkivaltaa....https://www.menaiset.fi/artikkeli/ihmiset-ja-ilmiot/ihmiset/maailman-turvallisimmassa-maassa-turvattomimmat-parisuhteet-4

Toni Rintala

"eniten parisuhdeväkivaltaa"

Ei ole eniten! Ei edes eniten Euroopassa. Latviassa ja Tanskassa on enemmän.

Sitten on maita ja kulttuuriryhmiä, joissa väkivalta kuuluu suhteeseen. Siellä siitä tuskin valitetaan?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #23

Latvia, Tanska ja Suomi. Keskimääräinen maahanmuuttatiheys näissä kolmessa on alhainen.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Ero varmaan johtuu siitä että esim. täällä Ruotsissa minne on haalautunut kaiken maailman maahanmuuttajia, niin lautamiehetkin ovat antaneet parisuhdeväkivallan uhrien ymmärtää että he ovat huonomaineisia naisia jos menevät vinkumaan poliisille siitä jos tulee aina välillä pataan kotona....

Eli vähemmän maahanmuuttajia niin kynnys ilmoittaa parisuhdeväkivallasta on selvästikin pienempi...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tässähän olisi hyvä malli persuille, heillehän Unkari on unelmamaa.

Elikkä kaikki Persut muuttamaan Unkariin, niin Suomi pelastuu :)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

"Minä olen ennen muuta murheellinen siitä, mitä persut ovat tehneet kauniille kotimaalleni Suomelle."

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tää on ohikiitävää, niinkuin laulussa sanotaan, suunta on gallupeissa oikea.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

#9
Avaisitko vähän mitä kaikkea pahaa persut ovat tehneet kauniille kotimaallesi?

Voidaan sitten käydä vaikka yhdessä listaa läpi ja miettiä onko ongelma korvien välissä, vai onko todellakin niin että pitkälti oppositiosta käsin vaikuttamisella on saatu sinun kaunis kotimaasi pilattua.. ..

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #14

Parahin Mesimäki, viestini oli vastaus Ritalalle. Never you mind.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #29

No hö, ollaan heti tuolla linjalla että saadaan visusti pysyttyä omassa kuplassa...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa koko blogin otsikko "Saksalaiset pakenevat pakolaisia" luo mielikuvan valtavista vaeltavista ja juoksevista laumoista, jotka sekavan kaaoksen keskellä epätoivoisesti pyrkivät jonnekin rajan taakse turvaan.

Totuushan on, että saksalaiset eivät juuri koskaan minnekään muuta. Siellä ei ole ollut samanlaista kansainvaellusta naapurimaihin tai "pääkaupunkiseudulle" kuin me olemme omassa maassamme tottuneet.

Linkin takana uutisessa haastateltiin yhtä saksalaispariskuntaa, joka oli muuttanut vanholla päivillään Portugalista Balaton järven rannalle. Saksalaisillahan ei ole mahdollisuutta järvenranta-asumiseen omassa maassaan juuri lainkaan tai sitten se on äärimmäisen kallista jossain Bodenseellä.

Uutisessa kyllä mainittiin unkarilaisesta kiiteistönvälittäjästä, joka kertoo, että saksalaisten kiinnostus kiinteistösijoittamiseen Unkarissa on kasvussa. Toki se on ymmärrettävää kaikilta kanteiltaan ajatellen. Meneillään oleva talouskasvu, alhaisempi ja mahdollisesti myöhemmin nousussa oleva hintataso j.n.e.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Katsoin Maikkarin uutiset ja luin Tapio Nurmisen artikkelin. En nähnyt tai kuullut mitään mainintaa Portugalista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Oikeassa olet, muuttivat Espanjasta, asuttuaan siellä 20 vuotta. Hyvä että asia tuli korjatuksi. Muutenhan kuva Saksasta pakeneminsesta joutuisi outoon valoon.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ne keillä on varaa ja mahdollisuus lähteä taitaa olla se porukka joka lähtee. Kun tietty alue ja sen lähiympäristö on "rikastettu" niin taloa siltä alueelta voi olla mahdotonta myydä jotenka varaa lähtöön ei myöskään ole.
Ja tietenkin ritala ja kumpp tuli kertomaan persukammostaan. Kummaa kun Husu haastatteli stadin nuoria ja kysyi mitä pelkäävät eniten niin vastaus ei ollu että persuja vaan laumoissa liikkuvua "maahanmuuttajia".

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Minun nuoruuden ystävä muutti Viroon ei paetaakseen pakolaisia vaan syystä, että tehdessän omaa bisnestä "unohti" maksaa eläkemaksujaan ja koska Viron hintataso on Suomea, kuten Unkari Saksaa, halvempi oli muutto Viron edessä. Muuton syy oli siis taloudellinen.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Unkarissa asunnot ovat edullisia joten se houkuttelee eläkeläisiä muuttamaan Saksasta.

En yhtään epäile etteikö Saksassa ole rauhattomuutta ja turvattomuutta mutta niinhän siinä tuppaa käymään jos uskoo kaikkiin kauhutarinoihin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tarinoiden sijaan monella saksalaisella on omakohtaista kokemusta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Keijo sekä myöntää että kieltää turvattomuuden samassa lauseessa.
Ja väittäisin että ei kukaan rupee pelkäämään pelkkien tarinoitten takia.
Vaimon päälle kävi kulttuurin rikastajia pari viikkoa sitten ja vielä keskellä päivää omassa työpaikassa. Alkoi siitä paikasta etsimään uutta työpaikkaa koska ei halua kokea sitä uudelleen, varsinkin kun uhkailivat ja näyttivät kurkun katkaisu eleen vielä muun uhkailun päälle.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

#63
Onko vaimosi kenties opettaja?

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Tähänkin liittyen edelleen painotan viimeistä PEW tutkimusta, minkä mukaan tietyissä Euroopan maissa lähes kolmannes väestöstä on sitä mieltä, että muslimien suuri määrä on kaventanut heidän elintilaansa. Belgiassa luku oli jopa 37%.

Kaikkien monikulttuurisuutta ja maahanmuuttoa edistämään pyrkivien ihmisten kannattaisi pysähtyä miettimään näitä lukuja. Miten on mennyt noin niinkuin omasta mielestä?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Espanjassa 20 vuotta asunut saksalaispariskunta muuttaa eläkepäivien viettoon Unkariin eikä Saksaan. Kyllä on hyvä, että asiasta on uutisoitu, kirjoittaa Rintala.

Suomessa on raiskataan yli tuhat ihmistä tänäkin vuonna, alaikäisiä näistä ei sentään ole puolet.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Olisko kuitenkin niin että noin tuhat saa syytteen mutta tuomioita saa vain noin 100 joka vuosi. Tämä siis ennenkuin kulttuurin rikastajat tulivat rikastamaan myös raiskaustilastoja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Siinä on taas oikein mahtava kommentti, ''kulttuurinrikastajat''

Kommentoijalla on siis selvä käsitys, että kaikki turvapaikanhakijat ovat raiskaajia, ja mitään erottelua ei tarvitse tehdä, kun otan yhden ryhmän esille ja esitän sitten loistavan älyllisen mielipiteen.

Mua hävettäisi, mutta tietyille piireillehän tuo lausunto on musiikkia korville.

Minkäs teet, kun on teelusikalla annettu, ei voi kauhalla pyytää.

Tuosta kommentista saa olla varmasti ylpeä, ja myös siitä, että kaikki sen näkevät, se osoittaa kaiken kirjoittajasta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #64

Onko unohtunut kuka pisti tollasen twiitin ilmoille.
Monikulttuurisuus on rikkaus, ei mulla muuta?

Kulttuurin rikastaja on mun mielestä ton perusteella ihan käypä nimitys. Ja juu ei ole tapana piilotella omia mielipiteitä oikeastaan mistään asiasta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #67

Kun halutaan, että "rikkaudesta" pääsee muutkin osallisiksi, puhutaan taakanjaosta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mielenkiintoista, vaikkakaan ei mitenkään uutta.

Jo 90-luvun puolivälissä tuli tehdyksi töitä niin saksalaisten, puolalaisten, tsekkien kuin unkarilaistenkin kanssa. Kaikki projektit olivat saksalaisella rahalla toteutettuja eikä missään syljeksitty Saksaa eikä saksalaisia.

Puolalaiset olivat kovia tekemään töitä. Olihan heillä lisäksi perinteisesti ollut monipuoliset yhteydet länteen. Mutta ansiotason nousun mahdollistivat saksalaiset. Sama tsekeissä. Tsekkeihin ilmeisesti palasi myös aika moni, joka oli lähtenyt 80-luvulla länteen. Lisäksi yksi slovakki oli tullut samalle tehtaalle tsekkeihin, koska, kuten hän sanoi 'Tsekeissä on kauniimmat naiset'.

Unkarilaiset olivat myös kovia tekemään. Heillä oli lisäksi tietotekniikkakoulutuksessa hyvä taso omastakin takaa. Samassa projektissa kanssani ollut oli sitten muutaman vuoden päässä jo Ranskassa hommissa isossa tietotekniikkafirmassa. Vuosituhannen vaihteen jälkeen tapasin Nizzassa unkarilaisen nuorenmiehen, joka oli kotiutunut sinne ja siinä sivussa hankkinut itselleen marokkolaisen tyttöystävän. Oli oikein hauska ravintolailta ja tyttö antoi todella hyvät vihjeet, mitä marokkolaista kannattaa listalta valita. Parhaita lammasaterioita kautta aikain.

Joten kyllä. Kyllä unkarilaiset ovat lähteneet kotimaastaan. Eri syistä - aika usein, koska ulkomailla on kuitenkin ollut koulutetulle nuorelle enemmän mahdollisuuksia. Ja kyllä. Kyllä saksalaiset ovat tulleet Unkariin. Eri syistä. 90-luvulla kannatti varmaan hankkia omistukseen unkarilaisia viinitiloja. Kuinka moni sitten myös muutti pysyvästi, vaikea sanoa. Joka tapauksessa Saksassa kerätyllä pääomalla on voinut elellä Unkarissa hyvin. Jos lisäksi on vaivautunut ymmärtämään unkarilaista elämää ja sopeutunut sinne, olo on varmasti todella miellyttävää.

JK. Joten kyllä se pakolaisia pakoon lähteminenkin on ihan pätevä lähtöperuste. Mutta parempiakin on...

Juha Hämäläinen

#68. Tämä kommenttisi osoitti kypsyyttä ja kokemusta maailmasta eikä sortunut peräkylän juttuihin tai Kallion piipertäjien Juttutupa-tasoon.

Ihmisillä, joilla on varaa asettua minne lystää, on todella monia syitä muuttoon tai muuttoihin. Ne, joilla ei ole, on antaa vain kateellisia kommentteja. He jopa haluaisivat ilmeisesti määrätä, ettei massamuuttoa ja monikulttuurisuutta saa paeta, koska se on rasismia.

Mutta blogistin jutun aihe oli myös totta. Hyvinvoivat ihmiset haluavat nostaa kytkintä ja asettua stabiileihin paikkoihin. He eivät halua hallitsematonta ihmisten vyörytystä lähelle, koska heidän ei tarvitse tehdä tätä ja sopeutua ulkoa tuleviin ongelmiin. Miksi pitäisi?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Niin, en minä tiedä, miten oikeat ja perustellut ohjelmassa haastateltujen muuttosyyt ovat. Mutta heidän omalta kannaltaan ne ovat varmasti oikeat. Jos ei ole tyytyväinen omaan asuinpaikkaansa ja on taloudellisesti varaa lähteä, niin silloin kannattaa lähteä.

On paikkoja, joihin en halua mennä. Saksassa en ole toistaiseksi sellaista paikkaa löytänyt, jota olisi tarvinnut välttää. Pietarissa olen selvinnyt ihan hyvin. Iranissa ei ollut mitään ongelmaa. Kentuckyn Lexingtonissa kehotettiin välttämään tiettyjä alueita mutta yhden kerran jouduin menemään tankkaamaan huoltoasemalle, jota olisi pitänyt välttää. Tankki oli sen verran vähissä, että ei ollut oikein vaihtoehtoa. Ei minua sielläkään kukaan ryöstänyt.

Toimituksen poiminnat