ToniRintala

Ottaako aivovuoto aivoon?

Monet maat ovat huolissaan aivovuodosta. Venäjä, Suomi, Viro ja Latvia,.. Miksi meiltä aivot vuotaa?

Paetaanko täältä hyvän perässä vai pahaa pakoon? Eikö saada työtä vai eikö työ elätä? ”Suomi ei ole enää sivistysvaltio”, kertoo yksi lähtenyt lähdön syyksi.

Onko näin? Vai mistä meidän nuorten koulutettujen maastamuutto johtuu?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Väestökato Baltiassa on hurjaa. Nuori väki kaikkoaa. Mummit ja vaarit jäävät hoitamatta. Suomella on samoja riskejä erityisesti korkean veroasteen takia.

Yhä useampi nuori tajuaa, ettei sossuvaltioon kannata luottaa pitkän päälle. Laivan talous pettää. On siksi haalittava säästöjä vanhuuden ja sairauksien varalle.

Hyvin koulutettu voi säästää merkittäviä summia maailmalla. Suomessa ei muutaman tonnin brutoista jää verojen ja elinkustannusten jälkeen yhtään mitään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onhan se surullista kun kunnolliset ja tunnolliset hätistetään maasta täällä kuten Unkarissa.

Juha Hämäläinen

#6. Kunnollisuus ilmenee mm kykynä maksaa paljon veroja. Liian moni Suomessa ei maksa lainkaan tai juurikaan valtion veroa, vain kunnallista.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mielenkiintoista, että tuossakin tapauksessa Suomen huonoksi paikaksi kokenut on kokeillut aluksi Liettuaa, joka on aika tavalla mamuvapaata aluetta. Sieltä hän on kuitenkin jatkanut Saksaan, joka perussuomalaisen tiedotuksen mukaan jo vapisee islamisaation ja Merkelin maahanmuuttopolitiikan kourissa.

Jotain ne saksalaiset siellä EU:n ytimessä tekevät oikein, kun suomalainenkin aivokapasiteetti valuu hiljalleen sinne. Sen olen tiennyt jo aiemminkin, että suomalainen nuori nainen jää helposti Saksaan vietettyään sikäläisessä yliopistossa lukukauden verran. Sikäläinen vuokrataso ja monikulttuurinen ilmapiiri saa helposti suosimaan sitä vaihtoehtoa.

Maailma muuttuu tosiaan globaaliksi. Älykkäällä ihmisellä ei ole mitään syytä rajoittaa elinpaikkansa valintaa jollain maantieteellisillä syillä. Jos mielekäs paikka löytyy mistä päin maailmaa tahansa, nokka tuuleen ja kohti seikkailuja.

Juha Hämäläinen

#8. Saksan palkkataso on vaativissa hommissa huomattavasti korkeampi kuin Suomessa. Usein tupla. Se vetää puoleensa ja pääsääntöisesti alhaisemmat elinkustannukset sekä pidempi kesä. Saksalainen yritys on paljon kansainvälisempi. Sillä on usein kokemusta vientikaupasta jo ennen Suomen itsenäistymistä. Kaupanteon kulttuuri ja verkostot ovat aivan toista luokkaa kuin Suomen yrityksillä.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

" Saksan palkkataso on vaativissa hommissa huomattavasti korkeampi kuin Suomessa. Usein tupla. Se vetää puoleensa ja pääsääntöisesti alhaisemmat elinkustannukset sekä pidempi kesä."

Tupla? Itselläni se on IT-alalla ollut 4x heti alussa ja nykyisin noin 10-12x. Lisäksi ostovoima on ihan omissa sfääreissään vs Suomi vaikka veroprosentti on lähellä samaa.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Voin kertoa omasta kokemuksesta:

1) palkka
2) nettopalkka
3) rahan ostovoima
4) ammattillinen uraputki => kehitysmahdollisuudet ulkomailla paremmat
5) sää
6) välimatkat muualle
7) ahdasmielisyys Suomessa => persujen uusi normaali
8) politiikka
9) kateellisuus

Kun ikää on tullut lisää, niin kohta #7 onkin itse asiassa tuolla kohden #1 kohdalla jo nykyisin. Mainittakoon, että kohtaa #7 ei ollut silloin olemassakaan persujen osalta kun lähdin, mutta oli olemassa kuitenkin. Kohta #9 on myös noussut varmaan sijalle 3-4 nykyisin.

Suomi ei monessa suhteessa ole enää sivistysvaltio vaan se on taantunut. Ihan kiva käydä joskus silloin tällöin, mutta en muuttaisi takaisin missään olosuhteissa.

Saksa on ihan kiva ja toki myös Englanti jossa tulee oltua paljon. Sään suhteen Californiassa ja Singaporessa tulee myös viihdyttyä paljon sekä näissä mainituissa paikoissa myös on tosi ystävällisiä ihmisiä. Saksassa ollaan enemmänkin kohteliaita ja Lontoo nyt on Lontoo. Suomessa jos juttelet bussissa vierusihmisen kanssa, niin se katsoo kuin olisi hullu... :O

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ulkomaille muuton onnistumiseksi kannattaa painottaa positiivisia asioita, mitä se tuo mieluumminkin kuin, mitä Suomessa pakenee:

  1. Edistääkö se uraa?
  2. Jos edistää, se on myös tod.näk. taloudellisesti kannattavaa.
  3. Mahdollisesti mukana seuraavan perheen viihtyvyys; lasten koulutus
  4. Verkoston ylläpito Suomeen, jos tarkoituksena on palata

Kun oppi, kokemus ja elämykset on saatu, sekä pesämuna kerätty, voi ajatella kotomaahan paluuta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset