ToniRintala

Naamioituneena riehuminen sallittua?

Olen tässä jonkin aikaa ihmetellyt poliisien toimintaa. Naamioituneena riehumisen pitäisi Suomessa olla kiellettyä.
Kuitenkaan poliisi ei tee usein elettäkään naamioituneen kiviä heittelevän kiinniottamiseksi. Mutta kun joku kuvaa julkisella paikalla tapahtuvaa riehumista, joutuu kuvaaja pidätetyksi. Ensimmäisen tällaisen omituisen pidätyksen muistan jo noin kolmen vuoden takaa ja viime kuukausien aikana näitä omituisia kiinniottoja on tapahtunut useita. Mutta naamioituneena saa riehua ja huudella sovauksia ja poliisi seuraa vieressä ja vahtii, ettei uhri tee mitään. Miksi näin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Näinhän se menee, on tätä menoa ihmetellyt moni muukin. Maassa elätteinä, tai suojatyöpaikoissa tahi viroissa olevat osoittavat mieltään asioista joilla ei ole mitään tekimissä suomalaisten kanssa. Gestapo olisi ihaillut nykyistä käytäntöä, missä ulkomaalaisia huligaaneja puolustaa poliisi. Minä en edes keksi miten nimittää järjestelmää, missä virkavalta vie putkaan kivitetyn eikä kivittäjää. Kuka on antanut poliisille valtuudet kieltää kuvaamisen julkisella paikalla. Tiedän, että syyllistyn tautologiaan, mutta kyllä nämä oikeudet toimia ihmisoikeusvastaisesti on saatu oikeauskoisilta miehittäjiltä. En tiedä millä on uhattu, mutta ei tätä muuten voi selittää. Pelkään ettei tämä hyvin pääty.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Kuitenkaan poliisi ei tee usein elettäkään naamioituneen kiviä heittelevän kiinniottamiseksi. Mutta kun joku kuvaa julkisella paikalla tapahtuvaa riehumista, joutuu kuvaaja pidätetyksi."

Ratkaisu on tietenkin naamioitua ja heitellä kiviä kuvaamisen aikana.

Toni Rintala

"Ratkaisu on tietenkin naamioitua ja heitellä kiviä kuvaamisen aikana."

Hyvä ehdotus :)
Mutta veikkaan, että ei auta. Toiset saa naamioitua ja toiset ei saa edes ilman naamioitumista olla rauhassa paikalla. Ihmisiä kohdellaan eri tavoin poliittisesta suuntauksesta riippuen.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Toiset saa naamioitua ja toiset ei saa edes ilman naamioitumista olla rauhassa paikalla. Ihmisiä kohdellaan eri tavoin poliittisesta suuntauksesta riippuen."

Naamioitumisen bonuksenahan tulee se, ettei poliisi tiedä, kuka on toinen ja kuka toinen ja millaiset poliittiset suuntaukset naamion alla ovat :) Kivien viskominen auttaa myös sulautumaan ei-pidätettäviin.

"Jos et voi voittaa heitä, liity heihin"

Edit. Mietin skenaariota, jossa antifan vastustajat naamioituisivat myös antifaksi ja käyttäytyisivät kuin antifa. Poliisi saattaisi olla ymmällään, kun kaksi naamioitunutta ryhmää antifa-lippujen kanssa kivittäisi toisiaan. Oikeaan antifaan poliisi ei saa koskea, mutta mitäpä tehdä kun ei voi sitä tunnistaa?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tämä on aivan uskomaton juttu... tästä median pitäisi tehdä kohu ja Poliisien pitäisi korjata tälläiset! Jos yksittäinen poliisi napsii ihmisiä putkaan oman ideologiansa takia niin potkut tälläisen pitäisi saada!

Hitto.. luotto tässä menee poliiseihinkin..

Toni Rintala

"Jos yksittäinen poliisi napsii ihmisiä putkaan oman ideologiansa takia niin potkut tälläisen pitäisi saada!"

Yksittäiset? Eräässä tapauksessa poliisi kommentoi kuvaajalle, että ylempää on tullut käsky toimia näin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Voi sua! Tämä on taas tätä perussuomalaista "tilannelukua".

Lokan julkaisemassa tallenteessa äärioikeiston mielenosoitusta kuvaava henkilö sanoo poliisille, että näiden pitää pidättää hänen osoittamansa henkilö. Poliisi kertoo, ettei ota vastaan toimintaohjeita kuvaajalta. Hän lisää, että saa toimintaohjeensa esimiehiltään.

Tästä ei mitenkään voi vetää johtopäätöstä, että poliisijohto olisi näitä perussuomalaisnuoria vastaan.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #9

"Tästä ei mitenkään voi vetää johtopäätöstä"

Onhan näitä useita. Jo vuonna 2015 poliisi "unohti" käyttää Hajaantukaa-käskyä ja siksi ei voinut pidättää ketään naamioituneista.

Nämä naamioituneet voisi pidättää jo ennen kuin he tekevät mitään. Pidätetäänhän suomalaisiakin, jotka vain seuraavat riehumista. Mutta ilmeisesti käsky sallia naamioituneiden kokoontuminen ja riehuminen tulee ylempää, koska useat kymmenet poliisit eivät tee mitään estääkseen sitä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #9

Onneksi suomalaisella poliisilla näyttää keskimäärin ottaen olevan pitkä pinna. Ja kuten Turussa huomattiin, myös tarpeen tullen nopea tilanteen luku ja tarkka käsi...

Se ei tietenkään takaa, etteikö virheitäkin tulisi. Mutta yleensä ottaen ei kannata ottaa suoria ohjeita varsinaisen komentoketjun ohi. Ainakaan, jos yksi pönttö yrittää käskeä kurmoottamaan toista pönttöä.

Jyrki Tikkakoski Vastaus kommenttiin #9

No voi sua. Ei Kurdit ole äärioikeistoa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #36

"Ei Kurdit ole äärioikeistoa."

Periaatteessa ovat, koska he vaativat itselle omaa valtiota jossa asuisi vain kurdeja. Hassua sinänsä, että Vasemmisto tukee heitä, mutta ei suomalaisia Suomessa tai katalaaneja Espanjassa ;)

Kurdit ovat kansallismielisiä ja vaativat jotain mitä heillä ei ole koskaan ollut: omaa itsehallintoa.
Perussuomalaiset vaativat vähän samaa Suomessa, eli takaisin sitä mitä meillä oli, mutta suomalainen kansallismielisyys ei kelpaa Suomen vasemmistolle. Katalonia on vasemmistolle huono, kun se on EU:n sisällä. Kurdistan taas on riittävän kaukana, jotta sitä voi kannattaa..

Antero Koski Vastaus kommenttiin #55

Taisi Jyrki vastata Kai Niemeläisen kommenttiin äärioikeiston kuvauksesta. Kai ei varmaankaan tarkoittanut kurdeja äärioikeistoksi?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Vielä tiedoksi, pykälä löytyy rikoslain 17 luvusta

13 a § (26.11.2004/1006)

Laiton naamioituminen

Joka yleisellä paikalla järjestettävän yleisen kokouksen tai yleisötilaisuuden yhteydessä taikka muussa yleisön kokoontumisessa yleisellä paikalla esiintyy tunnistamattomaksi naamioituneena ilmeisenä tarkoituksenaan ryhtyä käyttämään henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai vahingoittamaan omaisuutta, on tuomittava laittomasta naamioitumisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Huomionarvoista on se, että laittomasta naamioitumisesta voidaan tuomita vankeutta, joten se ei ole rikoksena lievimmästä päästä. Erityisen huomioitavaa kuitenkin on se, että väkivallan tai ilkivallan uhkan täytyy olla konkreettinen. Eli pelkkä naamioituminen ei lain mukaan vielä ole rangaistavaa. Siihen tulee liittyä muita rikoksen tunnusmerkistölle ominaisia piirteitä.

Edelleen tulee ottaa huomioon, että rivipoliisilla on toimintansa pohjalla esimiehiltä saamansa määräykset, jotka voivat ohittaa puuttumiskynnyksen, mikäli rikos itsessään ei edellytä välitöntä puuttumista.

Puuttumattomuuden ideologia perustuu siihen, että poliisin tahtotila on välttää mielenosoituksen muuttuminen mellakaksi.

Onko tämä moraalisesti oikein, jääköön se muiden pohdittavaksi.

Ruotsissa jopa yksittäinen poliisipartio jätettiin oman onnensa nojaan sen jouduttua maahanmuuttajien piirittämäksi, jotta ei olisi aiheutettu uutta Göteborgin mellakkaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6teborgin_EU-k...

Poliisit selvisivät tilanteesta virka-aseillaan uhkaamalla.

Kyseinen juttu löytynee rähmispossun arkistoista, jos niitä enää on olemassa.

En tiedä olisiko Suomen poliisi valmis uhraamaan vähiä miehiään yhteiskuntarauhan eteen. Ruotsissa se ei tehnyt tiukkaakaan.

Yhteistä Suomen ja Ruotsin poliisille on se, että ovi käy nyt taajaan ulospäin. Olemme pian tilanteessa, jossa Suomen poliisin kokonaisvahvuus putoaa alle 7000 henkilön.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ja`has, taas on salaliittoterioita heti aamutuimaan sakeana ilmassa ja tällä kertaa syytettyjen penkillä istuvat poliisit. Nyt on asialla Rintala, kuka seuraavaksi, onks tietoo?

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Saliittoteoria ei tarkoita etteikö salaliittoa oikeasti olisi olemassa. Voit katsoa tuon kuvapätkän ja antaa loogisen vastauksen, että "miksi mielenosoitusta kuvaamassa olleet ja pahoinpitelyn kohteeksi joutuneet pidätetään, kun taas naamioituneet pahoinpitelijät saavat jatkaa mielenosoituksessa". Itse veikkaan, että koska pidätetyillä on väärä ideologia.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Aika erikoista toimintaa poliisilta. Olisi toivottavaa, että poliisi ottaisi kantaa tapahtuneeseen ja selittäisi, miksi toimittiin kuten toimittiin ja mihin lakiin toiminta perustui.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Uskottavuus on samantien mennyttä kun lausutaan nimi Junes Lokka.

Toni Rintala

"Uskottavuus on samantien mennyttä kun lausutaan.."

Naamioituneena riehumista on tapahtunut jo ennen kyseisen nimen esiintuloa. Ainakin vuodesta 2015 useita kertoja vuodessa. Ehkä hän siksi tulikin esiin.

Ilkka Huotari

petteri ritala kommentin kirjoittajana. Siitä tietää, että kommentti on lukematta ..skaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Luit kuitenkin :)

Kiitos kehuista, kommenttisi osoittaa, että olen oikeassa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #20

"Kiitos kehuista"

Kyseessä oli kuitenkin ns. rakentava kritiikki.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Uskottavuus on samantien mennyttä kun kommentoijan nimi on petteri ritala.

Jyrki Tikkakoski

Hahhah. Tämä oli hyvä...Petteri puhuu uskottavuudesta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mulla on sentään asioista joku mielipide, kun taas sinulla tuntuu olevan vain henkilöön menevää tuskaa :)

Jyrki Tikkakoski Vastaus kommenttiin #48

Hyvä Petteri, spntaadit aplodit! Uskalsit vastata ja ilman persuihin menevää räksytystäkin vielä. Arvostan.
Juuri tätä ole sinulta toivonutkin. Persuvihakuplan ulkopuolella on elämää. Kuten on persuillakin kiinnostuksen aiheita.
Sotekin kiinnostaa kaikkia aikaansa seuraavia, vaan kun kukaan ei tiedä mitä siitä tulee. ( ei Orpolla ainakaan ole pienintäkään käsitystä siitä)
Milelläni vaihtaisin mielipiteitä asiasta kuin asiasta jos vain kykenet kirjoittamaan lisää objektiivisia kommentteja ilman persuihin kohdistuvaa perusteetonta räksytystä. ( et varmasti ole laaksoltasi niin tyhjä, ettet ole huomannut minun olevan ainoa mielipiteineni)
Lokka voi olla rasisti, mutta mikä eroittaa asenteellisesti sinut Lokasta? Aivan yhtä jyrkkä ja vastaanottamaton, rasisti, fasisti, tai jokin muu isti. Sen kuvan ainakin itse annat itsestäsi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Perussuomalaiset näyttävät virittelevän "sotaa" yhteiskuntaa vastaan. Perussuomalaiset vihaavat poliisia, koska poliisi jarruttaa heiltä oikeutta osoittaa mieltään ulkomaalaisia ja ympäröivää yhteiskuntaa vastaan.

En jotenkin jaksa uskoa, että missään päin yleisesti haluttaisiin näitä äärioikeiston vihanilmaisuja naapuristoihin. Pakko niitä on kuitenkin sietää: yhteiskunnan sääntöihin kuuluu, että niillä äärioikeistolaisillakin on oikeus kokoontua ja osoittaa mieltään. Poliisi toimii tilanteessa varsin mielekkäällä tavalla. Ensin se pyrkii suojaamaan yhteiskuntaa noilta äärioikeistolaisilta mielenosoittajilta, toissijaisesti turvaa mielenosoittajien oikeuden osoittaa mieltään. Provokatiivisen mielenosoittamisen tarkoitus on synnyttää kuohuntaa ja lisätä vastakkainasettelua. Siitähän tässäkin blogissa ja näissä mielenosoituksissa on kyse.

Kun perussuomalaiset alkavat näin voimallisesti irrottautumaan yhteiskunnasta, kyse lienee siitä, että puolue lopullisesti ajautuu, tai ainakin tarjoutuu, fasististen kerhojen poliittiseksi siiveksi.

On kuitenkin hyvä muistaa, että suomalaisten luottamus yhteiskuntaan ja erityisesti poliisiin on varsin hyvällä tasolla. En usko, että tuo luottamus voi olla nakerrettavissa. Noiden kerhojen äänille Persut on jo ainoa koti, niitä ei tarvitsisi kosiskella. Rintala tuntuukin yrittävän saada persuja kerhoiluun mukaan. Luulen tuollaisen nakertavan kannatusta.

Toni Rintala

"Perussuomalaiset vihaavat poliisia"

En ainakaa minä. Tuskin muutkaan. Väitteesi kumottu.

"En jotenkin jaksa uskoa, että missään päin yleisesti haluttaisiin näitä äärioikeiston vihanilmaisuja naapuristoihin."

Tässä blogissa aiheena on nimenomaan (vasemmiston) naamioituneena tehdyt vihanilmaisut. Mitä mieltä olet niistä?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Pidän sinua perussuomalaisena. Tunnut suhtautuvan poliisin toimintaan kovin kriittisesti, paljon kriittisemmin kuin suomalaiset keskimäärin. Itse katsoin nuo videot enkä nähnyt poliisin toiminnassa moitittavaa.

Sinun mielestäsi blogisi koskee äärivasemmiston vihanilmaisuja. Koska kuitenkin kirjoitit kriittisesti poliisin toiminnasta ylipäätään, katsoin mahdolliseksi kommentoida kirjoituksesi tätä osuutta.

Minä näin tuolla videolla mielenilmauksia ja joitain yksittäisiä ihmisiä juoksentelemassa kadulla tai huutelemassa ääriliikkeen mielenosoittajille jostain kauempaa. Saattoi olla, että yksi juoksentelijoista tai mielenosoittajista heitti jääkokkareella Markoa. Vaikea sanoa.

Keskusteletko sinä tuosta samasta Junes Lokan postauksesta, jonka Huotari oli blogisi ensimmäiseen kommenttiin linkannut? Miksi sinun mielestäsi poliisi ei saisi itse selvittää, mitä asiassa on tapahtunut?

Kuvaajan osoittama henkilö ei ollut millään tavoin uhkana tilanteessa, yksi henkilö oli poliisin valvonnan alla. Tilanne oli hyvin viranomaisen hallussa. Ilmeisimmin Markoa jääkokkareella heittänyt henkilö oli rauhallinen ja antoi viranomaiselle työrauhan selvittää tapahtunutta. Tai sitten Marko oli tuo rauhallinen.
Tilannetta pyrkivät kärjistämään äärioikeiston edustajat. Poliisi joutui puuttumaan heidän toimintaansa.

Ja tehdään nyt selväksi, että minun mielestäni Markoa ei saa heittää jääkokkareella eikä paukkupommeilla. Marko taitaa olla ressukka, jolla ei kaikki ole ilmeisimmin muutenkaan kovin hyvin.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #34

"Tunnut suhtautuvan poliisin toimintaan kovin kriittisesti, paljon kriittisemmin kuin suomalaiset keskimäärin."

Poliisi on varsin tarpeellinen, mutta epäkohtia senkin toiminnassa joskus on. Itse en pidä omaa kritiikkiäni poliisia vastaan sen kummempana kuin keskimäärin muidenkaan ihmisten poliisien kritisointi. Mielestäni kritisoin poliisia paljon vähemmän kuin keskiverto kansalainen!

Vasemmisto ja demarit taas kritisoi poliisiä sata kertaa kovempaa ja haukkuu poliisia rasistiksi. Näin mm. Peli poikki -tapahtumassa. Näin ollen 27 % äänestävästä kansasta on heidän linjoillaan ja huutaa poliisia rasistiseksi.

"Keskusteletko sinä tuosta samasta Junes Lokan postauksesta, jonka Huotari oli blogisi ensimmäiseen kommenttiin linkannut?"

En. Minä kirjoitin blogini siksi, kun viimeisen kolmen vuoden aikana on ollut useita tällaisia naamiotapahtumia, joiden kohdalla ihmettelen poliisien toimintaa.

"Tilannetta pyrkivät kärjistämään äärioikeiston edustajat. Poliisi joutui puuttumaan heidän toimintaansa."

Kärjistävät olemalla paikalla tai kuvaamalla riehumista? Miten ihmeessä se on kärjistämistä? Sitä paitsi nuo vasemmiston riehumistilaisuudet ovat pääosin olleet laittomia kokoontumisia. Kuten tuo viimeisin. Miksi laittomat riehumiset sallitaan, mutta niiden kuvaamista ei sallita?

Tämä vasemmistolainen naamioriehuminen on jatkunut jo vuosia, ihan ilman oikeiston läsnäoloa. Nyt on vain jotkut kansalaiset lähteneet ihmettelemään ja kuvaamaan tätä vasemmiston riehumista, niin poliisi puuttuu tähän riehumisen seuraamiseen. Mielestäsi se on siis kärjistämiseen puuttumista, kun riehumista katselevia sivullisia pidätetään?

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Kai, eikös se pikemmin ole tässä PolPo, joka virittelee sotaa yhteiskuntaa vastaan?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Häh? Mitä ihmettä tarkoitat tuolla tekstillä? Siis sinustako on oikein että poliisi laittaa putkaan ne joiden kimppuun käydään jos kohde on tietyn ideologian kannalla?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Poliisi sanoi videolla, ettei ota vastaan käskyjä kuvaajalta. Hän kertoi toimintaohjeensa tulevan esimiehiltään. Minusta tämä oli tehokkaasti ilmaistu. Henkilö ei tykännyt tästä, vaan ryhtyi protestoimaan. Poliisi puuttui tilanteeseen hyvin rauhallisesti saattaen provosoituneen henkilön pois paikalta.

Markoa ilmeisesti jääkokkareella heittänyt henkilö seisoi viranomaisen valvonnassa rauhallisesti. Hänen toiminnassaan ei ollut mitään sellaista, että hänet olisi pitänyt kiinniottaa tai pidättää ennen tilanteen selvittämistä.

Poliisi teki tilanteessa työtään oman tilannearvionsa pohjalta. Viranomaistoiminta vaikutti tehokkaalta ja maltilliselta.

Antero Koski Vastaus kommenttiin #37

Kun naamioituneet kävivät käsiksi vanhukseen kuka kävi kieltämässä heittelyä, niin poliisi ei piitannut heittelijöistä vaan taluttivat kaksissa miehin vanhuksen pois minkä heittelijä joukko oli kaatanut maahan.
Tämän jälkeen poliisi alkoi poistamaan sivullisia, joita oli naamioituneet heitelleet jääkokkareilla.
Kysymys kuului, että mitä te meitä poistatte, rauhallisia sivusta katsojia, eikö naamioituneet huligaanit pidä ottaa kiinni.
Siihen poliisi vastasi, että noudattaa päälikön käskyä. Eli oli saanut ohjeet poistaa rauhalliset katselijat niiden huligaanien sijasta.
Se on jotakin sellaista ettei rehellisen Suomalaisen moraaliin mahdu. Olkoon ne sivusta katsojat ketä hyvänsä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Rintala ei taida oikein kyetä ymmärtämään poliisin toimintatapoja eikä rikosten tunnusmerkistöjä.

Naamioitumisrikos on yksi vähäisimmistä rikoslakirikoksista, näpistyksen luokkaa. Se on rikoksena niin vähäinen, että tekijään ei edes voida kohdistaa yleisiä pakkokeinoja rangaistusmaksimin alhaisuuden vuoksi.

Poliisilaissa on pykälä toimenpiteestä luopumisesta. Sillä poliisi rationalisoi toimintaansa. Kannattaa lukea.

Olisi järjetöntä mielenosoituksen aikana ryhtyä toimenpiteisiin 20-30:n henkilön joukkoa vastaan pelkän epäilyksen perusteella. Riehujissa on riittävästi vaivaa.

Toni Rintala

"Naamioitumisrikos on yksi vähäisimmistä rikoslakirikoksista, näpistyksen luokkaa"

Kun naamioituneena heittää kivellä toista tai solvaa häntä lapsenraiskaajaksi, niin rikoksen tunnusmerkit eivät täyty?

"Riehujissa on riittävästi vaivaa."

Miksi lupa annetaan riehumiseen? Ainiin, yleensä ovat luvatta riehumassa.

Mutta jos on laillisesti seuraamassa vieressä, niin silloin kyllä löytyy useakin poliisi pidättämään ;)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kumman kevyt suhtautuminen ao. lakiin Suomessa tosiaan ?

””PÄÄMINISTERI on poistunut nollakelistä kahvilan lämpöön tapaamaan paikallisia päättäjiä, kun ulkona puhkeaa välikohtaus. Joukko nuoria miehiä on matkalla kotiin moskeijan perjantairukouksista, ja yksi heistä ajautuu sanaharkkaan poliisin kanssa.

Syynä on kasvot peittävä huivi. Tanska on juuri säätänyt niin kutsunut burka-lain, joka kieltää kasvojen peittämisen. Nuori mies ei kauaa ehdi näyttää poliisille keskisormea, kun jostain ryntää esiin kolme rynnäkkökiväärein ja kypärin varustettua poliisia. He taklaavat miehen tiiliseinää vasten ja osoittelevat hetken aseillaan muutakin miesjoukkoa.”

HS tänään. Tanska aikoo säätää maahanmuuttaja­lähiöiden asukkaille eri lait päästäkseen eroon ”ghetoista”

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Älä vouhkaa, täysin eri tunnusmerkistö täyttyy. Tätä luokkaa se "ymmärrys" on.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Hyvä Max

Vähättelet naamioitumista rikoksena ja vertaat sitä näpistykseen. Näpistyksestä ei voida tuomita kuin sakkoa, mutta naamarileikeistä voi tuomita myös vankeutta.

Poliisi voi kuitenkin ottaa näpistelijän kiinni siinä missä jokamieskin ja liittää tämän tuntomerkit valtakunnalliseen poliisin naamakirjaan.

Tämä voisi olla oleellista myös kiviä heittelevän kurdin kohdalla oli maalitettuna sitten vaikkapa kansallismielinen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Videolla puhutaan jääkokkareesta. Kommenteissa kivistä. Kumpi Markoon on siis osunut?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Koittakaa nyt laillisuysmiehet tajuta, että kiven heittäminen ja sillä osuminen kohteeseen ei enää ole naamioitumisrikos, vaan sitä ankarammin rangaistava rikos, esimerkiksi pahoinpitely.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #43

"kiven heittäminen ja sillä osuminen kohteeseen ei enää ole naamioitumisrikos, vaan sitä ankarammin rangaistava rikos, esimerkiksi pahoinpitely."

Miksi se ei voisi olla naamioituneena tehty pahoinpitely, josta saisi edes kuukauden ekstraa?
Kuitenkin mainitset tuossa, että naamioituminen on naamioitumisrikos joskus. Milloin?
Jos raiskauksessa käytää väkivaltaa, on se koventamisperuste. Milloin naamioituminen on koventamisperuste?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #59

Älä kysy, ota selvää. Rikoslaista löytyvät kaikki rangaistuksen koventamisperusteet.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Pelkkä naamioituminen ei ole rikos. Tuskin tekijää syytettäisiin tästä kivien heittelyn yhteydessä. Kivi osuu ihmiseen, pahoinpitely, siitä vaan Kosonen roisto kiinni ja luovutus poliisille.

Mutta ei teille sen arvioimista voi jättää, täyttyykö naamioitumisrikoksen tunnusmerkistö.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #46

"Pelkkä naamioituminen ei ole rikos."

Ei tietenkään ole. Mutta jos naamioituneena kokoontuu laittomaan kokoontumiseen, niin miksi se ei ole rikos? Etenkin kun tiedetään, että siitä aina seuraa rikoksia, väkivaltaa, tuhoamista ja poliisienkin fyysistä loukkaantumista.

Mitä pitää tapahtua, jotta kaikki naamioituneena kokoontuneet väkivaltaan todennäköisesti ryhtyvät voidaan pidättää ennen kuin ryhtyvät väkivaltaa käyttämään?

Poliisi kuitenkin kykenee ja näköjään saa pidättää ihmisiä, jotka eivät ole mitään muuta tehneet kuin seuranneet tuota väkivaltanäytöstä..

Jyrki Tikkakoski

Sinulta taisi jäädä video katsomatta? Kyllä ko. tapauksessa poliisin toiminta oli jotakin, mitä ei normaalisti näin härskinä näe. Ei tässä videolla naamioituneiden heittelijöiden kiinniotto olisi ollut mikään riski. Poliisi toimi yksinkertaisesti kaikkien länsimaalaisen sivistys yhteiskunnan normien vastaisesti ottamalla uhrin talteen.
Minua huolestuttaa tulevien sukupolvien puolesta tämän kaltainen poliisien poliittinen toiminta. Merkit ovat nyt erittäin paljon kuin 30-luvulla, kun gestapo aloitti "siivoukset".
Suomessa sivistys ja vapaa yhdyskunta oli vallalla 80-luvulta alkaen ja nyt olemme vajoamassa takaisin poliisi valtioon tai mikä vielä pahempaa, niin natsi-saksan kaltaiseen totalirismiin. Lukuunottamatta puolue poliittisia suuntauksia, luonnollisesti.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mielenkiinnoola odotan minkälainen krapina syntyy, kun joku sivullinen kulkija saa puolen kilon pulterista tappavan osuman. Heittäjää ei saada kiinni, koska naamio.

Ai niin. Persujen vika ?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nää nyt on tällaisia persutyylisiä avauksia joiden sisältö ei tavallista kansalaista juurikaan kiinnosta, eikä tämä koske kuin persujen ydinjoukkoa ja opetuslapsia.

Suomessa ihmisiä kiinnostaa ihan muut asiat tällä hetkellä, persuille nämä ovat sitten niitä todella tärkeitä asioita.

Tää naamioituminen on persujen märkä uni, siitä on niin lyhyt matka musliminaisten pukeutumiseen, ja siitä taitaa moni persu salaa nähdä untakin.

Junes Lokka on sellainen tapaus, että kun hieman googlaa, niin näkee, että ei todellakaan ole kaikki muumit laaksossa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Siis sinustako ei ole se tärkeää että poliisit pidättävät ihmisiä miten sattuu? Syyttömät putkaan ja syylliset vapaalle jalalle?

Huhhuh!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hyvin persutyylinen on tämä näkemyksesi. Ihan samanlainen kuin Leena Meren eilinen kommentti, jossa väitti Paavo Arhinmäen käyneen häneen käsiksi.

Mitä isot edellä...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #40

Saanko kysyä tuosta "mikä näkemykseni"? Jos todisteet on videolla ketkä ketkä heittää ketäkin, ja kuka joutuu putkaan.. Niin en voi olla toista mieltä..

Mutta mitä tulee tuohon Arhinmäen juttuun.. Niin Itken myötähäpeää miksi tuon persun piti mennä tuollein väittämään/syyttelemään, ja vielä enemmän miksi Arto Luukkasen piti lähteä tähän mukaan..
Pienikin tönäisy on päälle käymistä näin opetettiin jo vartijakoulussa. Mutta please, kaikella pitää olla rajansa! Tämä Arhinmäen syyttely toi huonoa julkisuutta ja vaikutus oli negatiivinen Persuja kohtaan.. Juuri heitä nimittäin äänestää tälläiset meikäläiset jotka eivät jaksa välittää valittajista, tai jokaisesta pilkunviilaamisesta!

Mutta kait sitä ymmärrät että pikkuisen on ero heittää jäämurikkalla toisia viattomia kuvaajia, kuin tämä tökäisy operaatio?

Jyrki Tikkakoski

Ei Petteriä kiinnosta vaikka saa itse jää kokkareen päähänsä. Onko sinulla käsitystä mikä Suomessa ketäkin kiinnostaa, kun itse pyörit vain ja ainoastaan persuille räksyttämässä? Vain ja ainoastaan.
Se hyvä puoli sinussa on, kun sinua ja Lokkaa vertaa, niin sinua ei tarvitse edes googlata, kun on selvää, että Tove Janssonin tuotoksia tuskin sinun laaksostasi löytyy yhtään enempää.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kiitos kommentista, sellaista se on kun elää uudessa normaalissa. :)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

On kuitenkin ihan selvää, että säännöt maassa on yhteiset. Puoluekannasta tai yksittäisestä henkilöstä riippumatta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Suomessa ihmisiä kiinnostaa ihan muut asiat tällä hetkellä."

Kuten esim. Sara Chafakin tavaran jakaminen ympäri maailmaa ja ja jonkun v***n Edwin Laineen tekemät maalit toisella puolella maapalloa.

Hyvä Petteri.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No ne ehkä kiinnostaa jotain, mutta esimerkiksi sellainen kuin Sote, siitäkin on eräät poliitikot todella kiinnostuneita

Halla-ahoa tai Huhtasaarta, eivät tällaiset pikkuasiat niin kauheasti kiinnosta, eikä oikein muitakaan persuja, päasia on se, että saa puhua siitä yhdestä asiasta.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Todennäköisesti tässä käynyt niin että yksi, maybe heittäjä, jonka jäämurikka on muuttunut tässä uutisessa jo astaloksi, on otettu kiinni. Kolme muuta on kaiketi säilöönotettu oman turvallisuutensa vuoksi sillä pääsivät ulos jo muutaman tunnin kuluttua tapahtuneesta.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/tampereella-jarje...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kysykää poliisislta kummasta on ollut enemmän häiriöitä äärioikstoista vai äärivasemmistosta.

Ilmeisesti poliisikin on eräiden mukaan puolueellinen, ainakin Lokan ja De Witin mukaan :)

Toni Rintala

"Kysykää poliisislta kummasta on ollut enemmän häiriöitä äärioikstoista vai äärivasemmistosta."

Minä tietysti veikkaan äärivasemmistoa pahemmaksi ongelmaksi. Mitä mieltä poliisi on?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kommentti 22:

"Kun naamioituneena heittää kivellä toista tai solvaa häntä lapsenraiskaajaksi, niin rikoksen tunnusmerkit eivät täyty?"

Ja 5 muuta laillisuusmiestä on suositellut Rintalan kommenttia.

Täyttyy, varmasti täyttyy. Mutta silloin ei tuomio tule naamioitumisrikoksesta.

Ei oikein tiedä itkeäkö vai nauraa.

Toni Rintala

"Mutta silloin ei tuomio tule naamioitumisrikoksesta. Ei oikein tiedä itkeäkö vai nauraa."

Ongelma olikin se, että miksi silloin ei tule minkäänlaista poliisin reaktiota?

Jos naamioituneena tehdystä väkivaltarikoksesta ei tule tuomiota naamioitumisrikoksesta, niin milloin tulee? Ei kai koskaan ;)
Unohtaako syyttäjä vain lisätä sen?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ota selvää, joskus ihan itse. Lukemalla vastaukset löytyvät.

Miksei kirveellä yhden henkilön murhannutta syytetä samassa syytteessä tämän henkilön törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta? Mahtuisihan siihen kyllä muitakin rikoksia noin kaupan päälle, tavallista pahoinpitelyä ja vaikka tappoa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #63

Ymmärrän pointtisi, kai. Mutta kuitenkin syytteitä annetaan yhdestä teosta mm. kotirauhan rikkominen, törkeä pahoinpitely, ampuma-aserikos, laiton uhkaus,..

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #64

Sama teko voi titenkin täyttää monenkin rikoksen tunnusmerkistön. Syyttämisen perusperiaatteetkin löytyvät, pienellä hakemisella.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Juuri tälläiset "mutu" näkemykset jota "laillisuusmiehet" tässä blogissa harrastavat ovat merkittävä syy miksi suhtaudun kielteisesti kansanäänestyksiin.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Toimituksen poiminnat