ToniRintala

Uuden alkoholilain varoiteltiin tappavan lisää - miten kävi?

Asiantuntijat Pekka Puskan johdolla varoittelivat lisäkuolemista. Alkoholin kulutuksen varoiteltiin kasvavan 6 % ja kuolemia tulisi 150 lisää. SDP ulvoi, että humalajuominen, järjestyshäiriöt, pahoinpitelyt ja onnettomuudet lisääntyvät.

Mutta miten kävikään? "Nyt tuoreimmat tilastot ovat vahvistaneet, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi kansanedustajille rajusti virheellistä tietoa alkoholilain vaikutuksista." Alkoholin kulutus laski tammi-helmikuussa edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Entä ne järjestyshäiriöt ja pahoinpitelyt? Hiljaista ollut?

 

Lisäystä:

Alkon lonkeroita myytiin helmikuussa 43 prosenttia viimevuotista vähemmän - HS

Uusi alkoholilaki veti myös viinin myynnin Alkossa laskuun - KSML

Kauppiaat (Citymarket & Lidl): "Ei ole mitään havaittavaa kasvua." - Turkulainen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Näitä alkoholiasiantuntijoita on Suomessa aina riittänyt. Ihan tarpeetonta porukkaa.

Viinat maitokauppaan ja elämä jatkuu ennallaan. Olen asian tutkinut ja tämä oli tulos. Näin se toimii muuallakin maailmassa.

Käyttäjän ReijoHelli kuva
Reijo Helli

Olen samaa mieltä... ja paljonko tämän asian vatkaamiseen ja vatuloimiseen on käytetty Valtion veromarkkoja ja aivan turhaan... nämä tämän alan asiantuntijat Pekka Puskan johdolla ovat varmaan agitoitu luomaan turhaa pelkoa ja hysteriaa koko ALKO asiassa... ja Monopolia Alkolle !

Jokainen kauppias myykööön niin paljon alkoholijuomia kuin pystyy.... eivät vain näköjään pysty... ihan sama vaikka olisi "Kotipolttoistakin" hyllyssä... ei vaikuta mitään Alkoholin kulutukseen... päinvastoin.. mitä enemmän kaikkea rajoitetaan niin sen enmmän se ihmisiä kiinnostaa ja kun kaikkea saa ostaa vapaasti niin se turha peuhkaaminen näiden asioiden ympärillä loppuu kokonaan.

P.S En ole mikään kaljan killittäjä, mutta huvikseni olen muutaman kerran katsellut lähikauppojen hyllyjä josko siellä näkyisi näitä +5 volttisia, mutta en ole vielä keksinyt että minkä nurkan takana ne on kaupoissa piilossa kun ei ole vielä silmään sattunut :-)

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Eikös sitten kannattaisi dekriminalisoida huumeidenkäyttö ja laillistaa kannabis? Toimiihan se muuallakin maailmassa.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Eikös tuo ole vain Alkon myynti, joka laski? Entä vähittäiskaupan myynti? Ja paljonko nämä yhteensä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Suomalaiset sekosivat alkoholittomiin oluisiin"
"Myynti räjähti"
.
.
.
"Alkoholittomien oluiden osuus osuuskauppojen koko olutmyynnin volyymista on vain 1,5 prosenttia."

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tarkemmat tilastot tulevat myöhemmin, mutta päivän TS:stä suuntaa antavia lukuja:

"S-ryhmän kaupoissa litramyynti kasvoi helmikuussa neljä prosenttia edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna, kertoo S-ryhmän valikoimajohtaja Antti Oksa. Lonkeroiden myynti kasvoi 75 prosenttia.

Oluiden myynti S-ryhmässä kasvoi yhdellä prosentilla. Vahvojen oluiden osuus koko olutmyynnistä oli 5,5 prosenttia.

Kesko ei paljastanut myyntilukuja, mutta kertoi, että vahvempien oluiden osuus on jäänyt noin kymmenesosaan."

Aika kaukana ollaan Puskan maalailemasta Sodomasta ja Gomorrasta.

Onko miestä muuten näkynyt viime aikoina? Olisi kiva kuulla Puskan kommentit Alkon aukioloaikojen pidennyksen vaikutuksista suomalaisten alkoholin kulutukseen. THL:ssäkin on jostain syystä oltu hiljaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Alkoholiveroa korotettiin vuodenvaihteessa ja todennäköisesti korkeammalla hinnalla on jotain vaikutusta tilastoituun kulutukseen. Se että vahvempia oluita saa kaupasta tietenkin vaikuttaa Alkon myyntiin, ei se ole mikään uutinen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

On se siinä mielessä iloinen uutinen, että Alkon viinien ja väkevien myynti laski myös. Kuinka suuri osuus on sitten veron nostolla ja kuinka suuri tällä 5,5% juomien vapauttamisella, sitä on varmaan mahdotonta arvioida tällä hetkellä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaikea arvioida, mutta molemmat päätökset olivat Alkon kannalta huonoja. Pian saa Alkon pääjohtaja potkut huonon menekin vuoksi.

Pekka Iiskonmaki

Koittakaa nyt pysyä selvinä, kun on noin vapaaksi mennyt.

Sata vuotta vielä ja saatte viinit kauppoihin.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Näppituntumalta näyttää siltä, ettei olutostot marketeista mitenkään ole muuttuneet. Silloin tällöin kassajonossa jollakulla saattaa jokunen purkki olla muiden tavaroiden joukossa, kuten aiemminkin.

Hyllyn edessä hintavertailua tehdessään käsi menee kyllä mieluummin siihen euroa halvempaan purkkiin kuin siihen euroa kalliimpaan samanväriseen ja -kokoiseen purkkiin, jonka etiketistä saattaa pienellä printillä löytyä vaikkapa 5,4% sen sijaan, että siinä seisoisi 4.7%. Purkin pari nautiskellessaan ei huomaa muuta eroa kuin sen, että on kuluttanut kaksi euroa vähemmän.

Pekka Puska & Co. antoivat todellakin ymmärtää vähän sen suuntaisesti, että kauppojen eteen muodostuu aamuyhdeksältä pitkiä jonoja tärisevin käsin olevia kansalaisia, jotka menevät hamstraamaan kilpaa nelosolutta kottikärryihinsä ja heitä sitten poliisit vievät putkaan tai sairaalaan ylikuormitetuin työvuoroin.

Sellaiset ajat ovat takana myös Suomessa. 60-luvun lopulla, kun keskiolut vapautettiin, tilanne oli toinen. Ihmisillä ei ollut vielä matkustuskokemusta siinä määrin eikä myöskään käsitystä alkoholin nauttimisesta ruokajuomana tai seurustelujuomana silloin, kun se tilanteeseen sopii. Siihen aikaan rajoitusten vuoksi oli totuttu siihen, että alkoholia pitää aina juoda kun sitä saa ja niin kauan kunnes se loppuu. Nuo kieltoapostolit elävät vielä tuossa ajassa eivätkä huomaa kuinka paljon nuoremmat ikäryhmät ovat muuttaneet käyttäytymistään.

Pekka Iiskonmaki

#8
''Pekka Puska & Co. antoivat todellakin ymmärtää vähän sen suuntaisesti, että kauppojen eteen muodostuu aamuyhdeksältä pitkiä jonoja tärisevin käsin olevia kansalaisia.''

Eikö habitus kerro mitään?

Juha Hämäläinen

Niin ja tässä vuosikymmenet ryypiskellessä en minäkään huomaa edes juoneeni mitään, kun aterialla juon pullon viintä, otan päivystävän konstaapelin kanssa ouzon ja ajan oliivilehtojen läpi kämpille iltapäivätorkuille. Kreikassa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Poliisin ennustamat tilastot realisoituvat vasta kun talvi hellittää otteensa ja ihmiset ulkoistavat itsensä talviturkeistaan.

Muutoinkin alkoholin haittailmiöt näkyvät yleensä kellonlyömällä, jolloin verojaan maksava kansanosa tutii peiton alla.

Kesäviikonloput tulevat olemaan viranomaisten näkökulmasta entistä surkeampia, kun naisen puute korvataan tuntia pidemmällä ryyppyajalla.

Kiiman muuttuessa känniksi tuskaa puretaan siirtämällä luuvitonen naapurin purukalustoon.

En minäkään usko, että väkivalta räjähtäisi poliisin käsiin, mutta se siirtyy enemmän ajankohtaan, jossa poliisilla on vähiten miehitystä ja työaika kalleinta mahdollista.

Vapaan alkoholin Espanjassa on varsinkin turistialueilla vaikeaa havaita muita päihtyneitä kuin turisteja. Yllätyin kuitenkin, kun viime reissullani olin pakotettu ulkoilemaan ani varhain aamulla jo ennen auringonnousua.

Bongasin kävelyreissullani lukuisia "paikallisia" kodittomia narkomaaneja ja alkoholisteja, jotka nukkuivat puistoissa ja roska-astioiden katveessa. En tiedä, minne he katoavat valoisan aikaan, mutta sama alue on auringon paistaessa vapaa "laitapuolen kulkijoista."

Suomessa känniläiset saavat varsinkin lämpimällä örveltää melkoisen vapaasti ja rauhassa poliisin puuttumatta.

Espanjassa ilmeisesti alkoholiongelmat "siivotaan" valoisan ajaksi jonnekin toisaalle tai sitten nämä ressukat siirtävät maallisen olomuotonsa ja vähäisen irtaimistonsa pois täysin vapaaehtoisesti. Espanjalainen poliisi on käsittääkseni varsin kovaotteinen, joten syy lienee siinä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Totta, kesä vasta kertoo missä mennään, kun ilmat lämpenee niin silloin vasta alkaa meininki :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toivottavasti kesämeininki muuttuu railakkaammaksi ja rennommaksi irrotteluksi tässä synkkyyden maassa. En kuitenkaan ole aivan optimistinen sen suhteen, että tuo toteutuisi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #12

Minusta taas suomalaiset ovat hyvinkin rentoja ja railakkaita kesäkeleillä. Johtunee pitkästä syksystä ja talvesta, ei alkoholipolitiikasta.

Kenellä on ongelma alkoholin saatavuuden kanssa nykyään?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #13

Minulla. Vai osaisitko suositella vaikka hyvää Loiren Chenin Blancia Alkon valikoimasta? Älä tyrkytä Vouvraytä, kun en nyt kaipaa kuplivaa. Kyseessä siis maailman suurimman viinintuottajamaan merkittävälle tuotantoalueelle tyypillinen rypäle...

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen Vastaus kommenttiin #12

Poliisi ainakin vaatii lisää virkoja lisääntyneiden alkoholihaittojen takia. He jos ketkä tuntevat parhaiten viinanjuonnin seuraukset. Tilastot ovat tunnetusti suurimpia valheita!

Pekka Iiskonmaki

#10
''Poliisin ennustamat tilastot realisoituvat vasta kun talvi hellittää otteensa ja ihmiset ulkoistavat itsensä talviturkeistaan.

Muutoinkin alkoholin haittailmiöt näkyvät yleensä kellonlyömällä, jolloin verojaan maksava kansanosa tutii peiton alla.''

Latviassa A-kori maksaa 8,49 euroa ja niitä tulee urakalla Suomeen ja Viroon.

Eihän Suomessa ole enään ravintoloita, joista kansa pystyy ostamaan.

Suomi ryssii kaikki asiansa veroilla.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Toki pitää muistaa että vaikka tunnin olisikin baari pidempään auki, niin Suomessa tupataan käyttää surkean pieni osa alkoholista ravitsemusliikkeessä.

Veikko Pitkäkari

Espanjassa poliisit ajaa pultsarit pois turistien suosimista paikoista. Espanjassa saa pullon halpaa punkkua jokaisesta kaupasta ja siksi niiden pultsarien ei tarvitse kerääntyä sen yhden viinakaupan ympärille. Pahimmat häiriköt kuskataan hullujenhuoneelle, josta pääsee pois vasta sitten kun joku sukulainen käy hakemassa pois. Marketin käytävällä makasi pultsari ja asiakas kävi tiedustelemassa vointia. Pultsari heilutti kättä ja sanoi:”Älä häiritse! Poliisi tulee kohta ja kotia.” Espanjassa poliisi ei järjestä kotipalvelua.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Pääsiäisen jälkeen ollaan viisaampia.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tässä kävi kuten odottaa saattoi; kun alkoon ei ole asiaa luostarioluen takia niin kassiin ei tartu heräteostoksina viinaa tai viinejä.

Siis alkosta kannettiin HELMIKUUSSA, eli tipattoman jälkeisenä kuukautena melkein 8% vähemmän litroina tavaraa ulos.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Puheenvuoron kommenttiarkistosta löytyy ainakin puolen tusinaa kommenttiani siltä ajalta, kun tuosta uudistuksesta vielä taitettiin peistä, joissa kommenteissa uumoilin, että alkoholinkulutus tulee alenemaan tämän uudistuksen seurauksena. Eritoten juurikin kaikissa juomissa yhteensä, mutta se saattaa alentaa myös nelosoluen kulutusta tietyn ajan puitteissa. Sitä ei tarvitse ostaa tänään, kun se on joka päivä tarjolla muutoinkin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Edelleen, osoittamatta on että A-oluiden ja lonkeroiden siirtämisellä ruokakauppaan oli mitään tekemistä alkoholinmyynnin laskun kanssa.

Alkoholin hinta nousi veronkorotuksen myötä vuodenvaihteessa. Eiköhän sieltä se "syyllinen löydy?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #22

No eipä sieltä löydy myöskään todisteita sille lupaillulle alkoholin kokonaismyynnin kasvulle, pikemminkin päin vastoin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #24

Joo, alkoholin myynnin kasvua pidettiin selviönä veronkorotuksista huolimatta. Ihan vakavat tutkijat näin väittivät.

Tiina Teittinen

Valitettava tosiasia on, että alkoholipäihtymyksen sijaan mieltä turrutetaan hanakasti muilla kemikaaleilla. Tilastollisesti ja todellisessa arjessakin nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt mutta päihdehakuisuus ei samassa mittakaavassa.
Itse toivotan viinitkin tervetulleiksi ruokakauppaan. Suomalaisen päihdepolitiikan pitäisi siirtyä uuteen aikakauteen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Millä kemikaaleilla? Lääkeillä? Minusta viinit ja viinat pitää saada kauppaan alkon sijasta. Toki kannabis pitäisi laillistaa myös koska osa ihmisistä haluaa päihtyä alkoholia miedommalla päihteellä.

Juha Hämäläinen

Olemme jo saaneet lukea sinun juttuja lääkehuumeista. Nyt puhutaan viihdekäytöstä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"koska osa ihmisistä haluaa päihtyä alkoholia miedommalla päihteellä."

Varsinainen päihtyminen alkoholista tulkitaan yleisesti alkoholin väärinkäyttönä. Mikä olisi kannabiksen oikeinkäyttöä vastaavalla tavalla elintarvikemyymälästä ostettuna?

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho Vastaus kommenttiin #35

Olisiko se sitte vastaavasti käyttöä ilman "varsinaista" päihtymystarkoitusta?

Sanakikkailuksi ja saivarteluksiahan tämä menee, mutta jos päihdettä halutaan välttämättä myydä elintarvikkeena, ni tokihan sitä kannabistakin voi myydä juomana, mausteena tai ruokana.
Toisaalta myydäänhän elintarvikemyymälässä myös nikotiinituotteita, joilla ei ole mitään ravitsemuksellista arvoa.

Tiina Teittinen

Olenpa yllättynyt kommentistasi Teppo.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

En vaan jaksa uskoa, että suomalainen olisi sen juopompi kuin muutkaan inehmot. Rajaviivako sen juoppouden tekisi ?

Saatavuuden parantaminen lisää kysyntää, joo. Dokaamisen raja tulee kuitenkin vastaan kyllä ihan muissa asioissa k. saatavuudessa. Ellei näin olisi, niin vapaan viinan maat olisivat olleet toimintakyvyttömässä tilassa ja pitkään.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

kesällä pitäisi tutkia työllisyysvaikutus uudistuksesta, varsinkin kesämökkikuntien alueilla. Väitän, että vähittäiskaupan työllisyys paranee ja lonkeron ja A-kaljan saanti kyläkaupasta saattaa pelastaa muutaman lopettamisen partaalla olevan kyläkaupan.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Alkoholin kulutus pysyy ja tulee pysymään tilastoidun ja tilastoimattoman alkoholinkulutuksen haarukassa. Jos tutkijat ja asiantuntijat painottavat tilastoidun alkoholin kasvua se on harha. Siinä mielessä hyvä harha että tilastoimattoman alkoholinkulutus pienenee.
En usko myöskään siihen että suurkuluttajat vaihtavat janojuomaansa kalliimpaan neloseen.

Toimituksen poiminnat