ToniRintala

Trump paha, koska teki kuten EU

EU:ssa kauhistellaan, kun Trump päätti terästulleista. Kauppasota, huutavat! Kamalaa!

EU itse nosti terästulleja kiinalaisille 2017 ja sitä ennen Kiinalle ja Venäjälle 2016 ja 2015. EU itse kävi kauppasotaa. EU iski Kiinan ja Venäjän teräsyhtiöille tuontitullin 2016.

Ja 2017 Kiina syyttää EU:ta protektionismista uusien terästullien tähden.

Kiina oli nostanut terästulleja aiemmin. EU vie Kiinan terästullit WTO:n käsittelyyn.

Mutta kun aina niin kamalaa Trumpia pitää arvostella ;)
Kehtaakin tehdä kuten EU tekee!

P.S. Onhan Yhdysvallat ennenkin tulleja nostanut, mm. vuonna 2002 presidentti Bushin johdolla. WTO sitten tuomitsi sen 2003. Ja Obama asetti hurjat tuontitullit Kiinan (ja monen mun maan) teräkselle 2016. Mutta Obaman nimeä ei uutisissa siitä juuri näkynyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Onhan se Trump paha jos Eu:n silmillä katsotaan.. Mutta jos Usan kannalta, niin Hieno teko!.. Itselläni on paha ristiriita kun haluaisin että Usalla menee hyvin, ja Trump tekisi tälläisiä hyviä tekoja, mutta samalla jos Usalla menee hyvin, niin EU:lla menee huonommin, joka taas tarkoittaa nyky €/EU:n aikana sitä että se vaikuttaa myös Suomeen negatiivisesti..

Toni Rintala

Luonnollisesti toivomme itselle hyvää. Ja se aina tarkoittaa muille vähemmän hyvää ellei jopa huonoa. Sitä harva ymmärtää ;)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Luonnollisesti toivomme itselle hyvää. Ja se aina tarkoittaa muille vähemmän hyvää ellei jopa huonoa. Sitä harva ymmärtää ;)"

Aika moni ymmärtää että tällainen omaan napaan tuijottelu on vahingollista kaikille.

Trumpistit ja Halla-aholaiset eivät sitä ymmärrä. Heidän ajattelunsa ja politiikkansa on 5- vuotiaan lapsen tasolla.

Kilpailun rajoitteet, tullit ja vastatullit, pakotteet ja vastapakotteet, ovat kaikkien kannalta huono asia.

Koskahan ihmiskunta järkiintyy tekemään ratkaisuja omaksi parhaakseen?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #8

Vihavainen, EU on kuin jokin kerho, "vain jäsenille". Kaikki vapaakauppa-alueet ovat samanlaisia, ajavat vain niihin liittyneiden kaupallisisa etuja. Mikä sitä omaan napaan tuijottelua on?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

Vapaakauppa-alueeseen voi olla liittymättä, jos ei halua liittyä ja jos ei halua niitä etuja joita liitto tarjoaa.

Ne jotka ajavat eroa EU:sta kuten brexit, ajavat hyvin ristiriitaista politiikkaa, he eivät halua olla talousliitossa, mutta haluavat talousliiton edut.

Tämä on mahdoton populistinen ajatus, kuten englantilaiset tulevat huomaamaan, elleivät vielä ole huomanneet. Ei ole mahdollista nauttia sisämarkkinoiden eduista, ellei ole valmis osallistumaan siihen liittyviin velvotteisiin.

Mitä Trumppiin tulee, niin hän on presidenttinä ajamassa vain omien bisnestensä etuja ja toteuttaa nyt niitä vaalilupauksia jotka toivat hänelle tämän edun ja vaalivoiton. Trump ei ole kiinnostunut siitä miten Ameriikan talous kehittyy ja mikä on amerikkalaisten kohtalo.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #11

Kummallista, en mielestäni mitenkään puolustellut Trumpia.

Asia ei ole ihan niin yksinkertainen, että liitytään. Ei Suomi voi esimerkiksi liittyä NAFTAan tai ASEANiin vaikka haluaisi.

Pointtini oli se, että todellisuudessa vapaakauppa-alueet asettavat jäsenensä eri asemaan kuin ulkopuoliset, eivätkä siis todellisuudessa aja "vapaata" kauppaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

"Vihavainen, EU on kuin jokin kerho, "vain jäsenille". Kaikki vapaakauppa-alueet ovat samanlaisia, ajavat vain niihin liittyneiden kaupallisisa etuja. Mikä sitä omaan napaan tuijottelua on?"

Omaan napaan tuijottelu on sitä että yrittää ajaa vain omia etujaan, kuten Trump tekee, vaikka hän uskotteleekin ajavansa äänestäjien asioita toteuttamalla hulluja vaalilupauksiaan.

Jos liittyy vapaa-kauppa-alueeseen, se on jo iso näkökulman laajennus sen navan ympärille. Siinä pitää silloin ottaa koko vapaakauppa-alueen edut huomioon.

Tietenkin olisi vielä parempi kun koko maailma olisi yhtä suurta vapaakauppa-aluetta, mutta siihen ei yksikään valtio voi yksinään vaikuttaa. Silloin kaikkien pitäisi lopettaa se omaan napaansa tuijottelu, eikä se monelta onnistu, ei ainakaan amerikkalaisilta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #14

Sinä kirjoitat Trumpista, minä vapaakauppa-alueista yleensä. Et oikein fokusoi kommenttiasi, joka oli osoitettu minulle. En maininnut Trumpia lainkaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

"Sinä kirjoitat Trumpista, minä vapaakauppa-alueista yleensä. Et oikein fokusoi kommenttiasi, joka oli osoitettu minulle. En maininnut Trumpia lainkaan."

Kyllä se oli osoitettu sinulle, mutta kyllä tätä muutkin lukee. Jos et maininnut Trumppia, voisit ottaa kantaa siihen mitä minä hänestä kirjoitin.

Trump liittyy vapaa-kauppa aiheeseen siinä mielessä että hän pyrkii torpedoimaan koko idean vapaakaupasta ja haluaa palauttaa Amerikan takaisin protektionistiseen talouteen.

Se on mielestäni suuri virhe amerikkalaisten kannalta, Toivottavasti muualla maailmassa onnistutaan edelleen toteuttamaan vapaakauppaa ja kehittämään sitä suunnitellulla tavalla.

Trumpilla lieneekin mielessä omat henkilökohtaiset bisneksensä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #16

Vapaakaupan idea on se, että se palvelee ko. alueeseen liittyneitä/hyväksyttyjä alueita/maita. Muita kohtaanhan se on nimenomaan protektionistinen.

Trump ei kiinnosta minua vähääkään. Presidentin toimikausi on Yhdysvalloissa neljä vuotta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"Vapaakaupan idea on se, että se palvelee ko. alueeseen liittyneitä/hyväksyttyjä alueita/maita. Muita kohtaanhan se on nimenomaan protektionistinen."

Mielestäni tämä näkemyksesi oi oikein sovi realiteetteihin, se on väärä tai tarkoitushakuinen.

Ainakin EU:n idea näyttäisi olevan laajentaa vapaakaupan ideaa ottamalla mukaan uusia osapuolia. Kanadan kanssahan EU sai sopimuksen neuvoteltua, neuvottelun alla on vapaakauppasopimus ainakin Japanin kanssa ja jonkin muun maan kanssa, mitä maata en nyt juuri muista. Olisikohan Kiina tai Austraalia.

Englannin kanssa tulee ilmeisesti olemaan saman tyyppinen vapaakauppasopimus kuin Kanadan kanssa, elleivät britit tule järkiinsä ja peru koko brexitiä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #18

Ei minun näkemykseni ole väärä. Ei EU:lla näytä olevan aikomustakaan antaa samoja ehtoja esimerkiksi kaikille ASEAN-maille, joista EU:n jäsenvaltiot nauttivat. ASEAN ja EU ovat toisiaan kohtaan selkeästi protektionistisia. Kaikki kaupalliset liittymät ovat. En tiedä, miksi sinun on vaikea ymmärtää tätä. Itsekkyydestähän tässä on kysymys: jokainen vapaakauppa-alue ajaa omia, itsekkäitä etujaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #19

"Itsekkyydestähän tässä on kysymys: jokainen vapaakauppa-alue ajaa omia, itsekkäitä etujaan."

Juu, en nyt kyllä ymmärrä sinua.

Eihän se ole itsekästä jos vapaakauppa-alueen valtiot ajavat yhteisesti oman alueensa etua, eikä itsekkäästi vain omaa etuaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #21

Into kova, ymmärrystä voisi parantaa: vapaakauppa-alue kollektiivina on itsekäs ja ajaa omia etujaan ja siten myös tietenkin jäsenvaltioidensa itsekkäitä etuja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #22

"Into kova, ymmärrystä voisi parantaa:"

Ymmärrystä pitää aina yrittää parantaa.

"vapaakauppa-alue kollektiivina on itsekäs ja ajaa omia etujaan ja siten myös tietenkin jäsenvaltioidensa itsekkäitä etuja."

Sehän tässä onkin paradoksaalista että itsekkyys ei loppujenlopuksi kannata, vaikka itsekkyyspolitiikkaa kannattavat ilmeisesti näin uskovat. He ovat väärässä, kuten Trump ja hänen kannattajansa ovat väärässä, samoin kuin brexitin kannattajatkin ovat väärässä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #23

Et ymmärtänyt vieläkään.

Niinpä, ainoastaan Vihavainen on oikeassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #24

"Niinpä, ainoastaan Vihavainen on oikeassa."

Hyväksyn tämän tuomarin päätöksen. :)

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #23

"Sehän tässä onkin paradoksaalista että itsekkyys ei loppujenlopuksi kannata"

Mihin tämä oletus perustuu?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Bush tosiaan teki suht saman vuonna 2002 ja se todettiin aika yksimielisesti huonoksi ideaksi myös Yhdysvalloille. Voisiko siitä oppia?

Jos työpaikkoja pelastetaan niin ne maksavat valtavasti:
"The "Joint Remedy", which calls for tariffs of 15-20 percent on most products, would slash affected imports by 20 percent. Domestic prices and output would increase slightly, resulting in somewhat larger revenues for the steel industry. About 3,500 actual and potential jobs could be "saved" but at an annual cost of $2 billion to the steel users-or $584,000 per job saved."
https://piie.com/publications/policy-briefs/time-g...

Lukuisat tutkimukset toteavat, että kustannukset eliminoivat hyödyt:
"All of these studies find that the costs of the Safeguard Measures outweighed their benefits in terms of aggregate GDP and employment as well as having an important redistributive impact."
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Suhteellisesti suurimpia kärsijöitä on Islanti.Heille alumiini on yhtä tärkeää kuin puunjalostus Suomelle.Katsotaan nyt ja odotetaan meilläkin vaikutuksia vaikkapa Raahessa.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Sekoitat asioita. EU asetti tullin Kiinaa vastaan, koska se dumppasi terästään Eurooppaan! Se on suomeksi - myy tavaroita alle tuotantokustannushinnan. EU:n teräksen hinnoittelu ei perustu dumppaamiseen vaan se on rehellisesti kustannuspohjaista hinnoittelua. USA:n ei pitäisi rankaista maita, jotka pelaavat avoimin kortein noudattaen rehellisesti markkinataloutta. USA itse tukee teollisuuttaan, mikä on väärin ja asettaa EU-tuotteet siellä armottoman kilpailun kohteeksi. >> USA ei ole puhdas markkinatalousmaa, vaikka muuta juhlapuheissaan väittää. Se on osin sosialistisempi kuin uskotaankaan!

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Juuri näin. EU on joutunut puuttumaan 15 vuoden aikana useammankin kerran erityisesti Kiinan polkumyyntiin. Esimerkkejä löytyy mm.muovijohdannaisista. EU on pelastanut monta yritystä Euroopasta ja myös Suomesta. Pienikin toimiala jos tuntee toimintansa polkumyynnin takia uhatuksi (siis myydään alle tuontokustannusten) voi yritystasolla liittoutua ja pyytää muutosta polkumyyntiin tai uhata ylimääräisellä tullilla. Yleensä uhkaus riittää. Tämä on yksi niistä syistä miksi pienen maan vientiyritykset ovat varsin EU-myönteisiä. Ollaan samalla viivalla vastaavan yrityksen kanssa vaikkapa Saksassa. Kilpailu on hyväksi ja kilpailla pitää. Mutta kartellit ja polkumyynti eivät kuulu rehelliseen kilpailuun. Brasilia on kyllä tuotitulleillaan (ihan rehellisillä) onnistunut haalimaan todella paljon teollisuutta maahansa noin 30 vuoden aikana. Mutta eipä se ole enää viime vuosina purrut. Verkostotalous on muuttanut maailman toisennäköiseksi.

Trumpilla on tietenkin oikeus ja vähän velvollisuuskin lunasta vaalilupaukset. Mutta ei USA:n terästeollisuus herää parempaan vireeseen kuin valtavalla automaatiolla. Työpaikkoja syntyy lähinnä logistiikkaan. Ja saa nyt nähdä miten tässä käy. Suurin vastustus on noussut oman puolueen riveistä.

Ottaahan se Rintalaa ja kumppaneita päähän kun Trumpia arvostellaan. Mutta yrittäkää kestää. Jatkossa arvostelu ei näytäolevan vähenemään päin. Ainakaan USA:n sisällä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niinkuin edellä kirjoitettiin blogistilla on taas Trump-lasit sokeauttaneet ajattelukyvyn.

Kiinalle asetetut tullit on nyt hieman eri asia kuin Trumpin touhut nyt.

Mutta minkäs sille mahtaa, jos fanitus ylittää realiteetit.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Ja Obama asetti hurjat tuontitullit Kiinan (ja monen mun maan) teräkselle 2016. Mutta Obaman nimeä ei uutisissa siitä juuri näkynyt."

Silloin kannattaisi varmaan tutkia, että mitä eroja näillä tuontitulleilla oli. Ne olivat täysin erilailla kohdistettu tiettyjä tuotteita vastaan. Mutta tietenkin on helpompaa vain huutaa, että Obama paha, Trump hyvä ja unohtaa muu.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Metallituottajien osakkeet nousivat 7%.Metalleja käyttävät ovat 3% laskussa.Jålkimmäinen työllistää 80x enemmän.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tullit pois. Kiinasta pitäisi saada lisää terästä, jotta EU:n kasvu ei ryydy.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Hyvä Toni, eikö ole helppoa olla yksinkertainen ihminen? Suoraan sanottuna kadehdin sinua!

Toni Rintala

"eikö ole helppoa olla yksinkertainen ihminen?"

Olen ainutlaatuinen, en yksinkertainen ;)

Toni Rintala

Trump laittoi tullit päälle ja Katainen just itki uutisissa, että EU etsii nyt keinoa saada käyntiin neuvottelut tullien poistamiseksi..

Toimituksen poiminnat