ToniRintala

Tuhkarokko tulee - oletko valmis?

WHO varoittaa: tuhkarokko lisääntyy Euroopassa
Tuhkarokko leviää vauhdilla Euroopassa – iso osa Suomesta vailla kunnon suojaa

Nyt kun etelästä vyöryy ihmisiä, tulee sieltä myös sairauksia. Tartuntatapaukset ovat kaksinkertaistuneet. Euroopassa jo 50 ihmistä on kuollut tuhkarokkoon tämän ihmisaallon seurauksena. Muutama tartuntatapaus ollut jo Suomessakin. Tämänkin ongelman torjuntaan kuluu satoja miljoonia euroja.
Tuberkuloosia, tuhkarokkoa, hepatiitti B, hepatiitti A, malariaa,.. tuohan on bioase!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kasvanut ulkomaan matkustelu on lisännyt mm ssa luteiden, täiden, kirppujen ja nyt siis myös tautien määrää.
Selvä se, ei pidä suomalaisen matkustaa maan rajojen ulkopuolelle.

Muuta soveliasta ja sosiaalisesti siistiä selitystä em. tekijöiden lisääntymisellehän ei tokikaan ole...

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/oron-f...

Lisäys. Jäi toi linkki pois

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Euroopassa kuolemantapauksia on nimenomaan alueilla, joissa on huono rokotekattavuus. Italiassa ongelmana ovat rokotekriittiset poliitikot, jotka sanovat, että rokotteet tappavat ja Romaniassa tehoton terveydenhoitojärjestelmä, jolloin kokonaisia yhteisöjä on ilman suojaa.

Sanot, että ihmiset ovat kuolleet ihmisaallon seurauksena mutta mikään linkeistäsi ei tue tätä väitettä. Mihin perustat väitteen, että tartuntojen ja kuolemien lisääntyminen johtuu nimenomaan ihmisaallosta? Romania ei esimerkiksi ole ollut millään tavalla merkittävä kauttakulkumaa kun tartunnat alkoivat leviämään.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Mihin perustat väitteen, että tartuntojen ja kuolemien lisääntyminen johtuu nimenomaan ihmisaallosta?"

Toki kyseessä voi olla ihan puhdas sattuma, mutta ajallinen yhteys käytännössä jo useista maista hävitettyjen tautien uuden nousun ja "ihmisaallon" välillä on mielenkiintoinen. Esimerkiksi se on mielenkiintoinen kysymys, onko rokotekattavuus vaikkapa Ruotsissa romahtanut "kantaruotsalaisten" joukossa, vai onko ilmiön aiheuttanut rokottamattomien maahanmuutto.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Mutta kun ihmisaalto ei ole mennyt esim. Romanian ja Ukrainan läpi, joissa tilanne on tosi paha.

"Toki kyseessä voi olla ihan puhdas sattuma, mutta ajallinen yhteys käytännössä jo useista maista hävitettyjen tautien uuden nousun ja "ihmisaallon" välillä on mielenkiintoinen."

Muisti on ilmeisen lyhyt. Euroopassa oli tuhkarokkoepidemioita myös esim. 2005-2009. Ongelmana ovat yhteisöt, jotka jäävät terveydenhuollon ulkopuolelle, kuten Romanian romanit tai yhteisöt, joissa muusta syystä vältellään rokotuksia.
https://academic.oup.com/jid/article/204/suppl_1/S...

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #6

Mutta kun ongelmia esiintyy myös Ruotsissa ja Saksassa, jotka ovat vähän eri asia kuin Romania ja Ukraina. Niissä rokotekattavuus on ollut hyvä, ja niihin on kohdistunut massiivinen maahanmuuttopaine. Ja niihin et löydä vuonna 2011 julkaistusta paperista selityksiä.

Edit. vai millä logiikalla suuri joukko maahan tulleita rokottamattomia ei vaikuttaisi asiaan?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #9

Jep, ja Saksassa kattavuus parantunut huomattavasti, silti ongelma kasvanut ja ajallisesti mielenkiintoinen piikki. Olisiko kuitenkin niin, että yksi ei sulje pois toista?

p.s. rokottamattomien vaikutus ei rajoitu pelkästään rokottamattomien sairastumiseen, vaan altistaa koko populaatiota, miksi rokotekattavuus on niin olennainen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #15

Ei tietenkään sulje. Jos suurelta osin rokottamattomat ahtaasti majoitettuna olevat turvapaikanhakijat altistuvat taudille on vaikutus dramaattinen laumaimmuniteetin omaavaan yhteisöön verrattuna.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #7

"Edit. vai millä logiikalla suuri joukko maahan tulleita rokottamattomia ei vaikuttaisi asiaan?"

Rokottamattomat tulijat varmasti vaikuttavat sairastuneiden ja kuolleiden määrään kun sairastuvat ja kuolevat mutta blogistin premissi on, että tämän hetken tuhkarokkoepidemia on muualta tuotu. Tähän hän ei tarjoa mitään perusteita.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #10

"tämän hetken tuhkarokkoepidemia on muualta tuotu"

Saksassa kertovat sen tulleen muualta.

Measles in Berlin traced to unvaccinated refugees but two cases linked to US
https://www.theguardian.com/world/2015/feb/13/meas...

Infectious Diseases Spreading as Migrants Settle In
"Some doctors say the actual number of cases of tuberculosis is far higher than the official figures suggest and have accused the RKI of downplaying the threat in an effort to avoid fueling anti-immigration sentiments."
https://www.theguardian.com/world/2015/feb/13/meas...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #16

Miten muuten, kuin "muualta" ajattelit tuollaisen syntyvän, jos siitä on jo päästy paikallisesti eroon? Samaan tapaanhan meillä tuberkuloosi ja hinkuyskä tuodaan käsittääkseni pääosin venäjäntuliaisina.

p.s. Linkitit saman jutun kahdesti.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #16

Bosniassa on tosiaan myös huono tilanne nimenomaan rokottamattomuuden takia, samoin kuin Yhdysvalloissakin joillain seuduilla. Kun puhut ihmisaallon vyörystä niin tarkoititko näitä alueita?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #19

"Kun puhut ihmisaallon vyörystä niin tarkoititko näitä alueita?"

Periaatteessa joo. Kun tauti tulee otolliselle alueelle, niin se juhlii.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #20

Ok. Ymmärsin blogisi väärin. Luulin, että annoit ymmärtää tuhkarokon tulleen Eurooppaan pakolaisten mukana välimeren takaa. Ilmeisesti tarkoitit etelällä kuitenkin etelä-Eurooppaa, jossa on pitkään ollut ongelmia tuhkarokon kanssa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #21

"Luulin, että annoit ymmärtää tuhkarokon tulleen Eurooppaan pakolaisten mukana välimeren takaa."

Tietysti.
Vai meinaatko, että se on asustellut Suomessa odottaen?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #22

Ei kun Euroopassa. Euroopassa on ollut ongelmia tuhkarokon kanssa pitkään ennen pakolaisvyöryä. Väität siis, että uudet tuhkarokkotapaukset johtuvat Euroopan ulkopuolelta kannetusta taudista, joka on tullut pakolaisten mukana? Mihin tämä väite perustuu?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #23

#23: Jussi kangasluomalla on loputtomasti kysymyksiä. Kaikki pitää aina kyseenalaistaa. Mihinkään ei voi luottaa, ei varsinkaan mihinkään sellaiseen tietoon joka ei ole linjassa oman maailmankatsomuksen kanssa. Ehkäpä juuri tämän vuoksi hän usein esittää lauseita jotka alkavat sanoilla "väität siis" taikka "olet siis sitä mieltä että..." taikka "mihin tämä väite perustuu..."

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #6

Suomessa pahimpia alueita tulevat olemaan oman arvaukseni mukaan Pohjanmaa, Pirkanmaa, Varsinaissuomi ja Päijät-Häme. Erityisesti Pietarsaari, Raasepori ja Helsinki, joissa rokotekattavuus on käsittääkseni laskenut alle 90% "turvatason".

Syyllisiä ovat hysteeriset vanhemmat, jotka laumasuojan turvassa unohtavat miten se on saavutettu. Mutta tunnettuahan on, ettei kaikkia lapsia tarvitse rokottaa, vain ne joita rakastaa.

Edit: Maakunnista unohtui Uusimaa.

Toni Rintala

"Romania ei esimerkiksi ole ollut millään tavalla merkittävä kauttakulkumaa kun tartunnat alkoivat leviämään."

Ainakin 33. kuollut oli Irakista tullut pakolaistyttö. Muutkin pääosin lapsia. Nimenomaan näillä vastatulleilla on harvoin rokotuksia. Yleensä alle puolella. Alimmillaan vain 12,5 %:lla. “Allah is all powerful, vaccines have no power”.

Maailmalaajuisesti tuhkarokkoon kuolee n. 200 ihmistä joka päivä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Kuoliko irakilaistyttö siis mukanaan tuomaansa tautiin vai joutuiko hän Romaniassa riehuvan epidemian uhriksi? Sinä et nyt lainkaan tarjoa lähteitä tai minkäänlaista yhteyttä siihen, että suuri määrä tapauksia johtuu siitä, että tautia nimenomaan tuodaan enenevässä määrin mukana.

Ukrainassa ja Romaniassa on ollut pahoja ongelmia tuhkarokon kanssa jo kauan ennen kuin ihmisaalto tuli. Sinä esität kuitenkin nyt, että ihmisaalto on tuonut tuon ongelman mukanaan muttet tarjoa mitään perusteita väitteelle.
https://academic.oup.com/jid/article/204/suppl_1/S...
https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/media/en...

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #8

"Kuoliko irakilaistyttö siis mukanaan tuomaansa tautiin vai joutuiko hän Romaniassa riehuvan epidemian uhriksi?"

En löydä tietoa..

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #12

Irakissa todettiin 2017 WHO:n datan mukaan 0,38 tapausta miljoonaa ihmistä kohden kun sama luku Romaniassa oli 285,5. Voisiko siitä päätellä jotain?
http://www.who.int/entity/immunization/monitoring_...

Mihin tietoihin blogisi väitteet siis perustuvat? Ovatko pakolaiset sinun mielestäsi tuoneet tuhkarokkoepidemian mukanaan eurooppalaisten kiusaksi vai joutuvatko he paikallisesti alhaisesta rokotussuojasta johtuvan epidemian uhriksi tullessaan?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #13

Itämisaika on maksimissaan 2-3 viikkoa, tyypillisesti luokkaa reilu viikko. Siitä ja matkustushistoriasta voinee tehdä jotain johtopäätöksiä.

Rokotussuojan puute ja joutuminen runsaaseen altistukseen lisää riskiä. Leirit tietenkin ovat oivallisia paikkoja epidemian syntyyn, koska siellä kohtaamistodennäköisyys on suuri. Mutta sen pitäisi kyllä näkyä myös pitkäkestoisella leirillä.

Alivaltiosihteeriä lainaten:
'Elliseni, dynamiikalla kiiman ydin esille'.

Muuten voidaan tietenkin luottaa jäätelönsyönnin ja hukkumiskuolemien korrelaatioon...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Rokotusten vastustajat ja valheiden levittäjät, joita täälläkin on vilissyt, vastatkoot asiasta.

Toimituksen poiminnat