ToniRintala

Presidentille lisää valtaa

Eduskuntavaalit 2015: 52% ehdokkaista halusi lisätä presidentin valtaa. Vaalikonetta käyttäneet äänestäjistä 46% kaipasi lisää valtaa presidentille. Vaalikone.

Huhtasaari palauttaisi presidentin toimivaltaanoikeudeksi tarittaessa hajottaa eduskunta ja määrätä uudet eduskuntavaalit. Hän on ainoa ehdokas, joka vastaa kansanedustajaehdokkaiden ja kansan toiveisiin.

Aikoinaan presidentti Mauno Koivisto tuli katumapäälle, kun hänellä ei ollut enää sitä valtaa mitä hän olisi toivonut. Hän tunsi piston sydämessään..

SDP:n kansanedustaja Mikael Jungner olisi valmis maltillisesti lisäämään Suomen presidentin valtaoikeuksia.

PS-nuoret puhuivat presidentin valtaoikeusten lisäämisestä 2013.
Perussuomalaiset Nuoret vaatii kuitenkin presidentin valtaoikeuksien lisäämistä peruuttamalla jo tehtyjä heikennyksiä. – Simon Elo.

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo menee kyselyn tuloksen tulkinnassa vieläkin pidemmälle: ”Sitä mukaa kun eduskunta on vähentänyt presidentin valtaoikeuksia, yhä useampi suomalainen haluaisi antaa presidentille lisää valtaa”. Paloheimo ei yllättyisi, vaikka presidentin vallan kasvattaminen saisi tulevissa kyselyissä vielä isomman kannatuksen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Erityisen viihdyttäväksi asetelman tekee se, että Huhtasaari joka pyrkii presidentiksi ja haluaisi enemmän valtaoikeuksia on pahnanpohjimmaisena kyselyssä jossa selvitettiin, kenelle kansalaiset antaisivat lisää valtaa:
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712282200635...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Täsmälleen. Valtaoikeuksia vähennettäessä on oltu kaukaa viisaita. Kutsutaan myös riskienhallinnaksi, jota on viisasta soveltaa myös epätodennäköisiin riskeihin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Näin on.
Ja sitäpaitsi Huhtasaari puhuu itseään vastaan: Jos presidentin asema olisi pelkästään seremoniallinen, erilaisilla Putous-hahmoilla olisi paljon paremmat mahdollisuudet menestyä kisassa. Tämä(kin) on jäänyt persuilta huomaamatta.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #4

PS on osansa tehnyt. Odotan innolla, millaisen ehdokkaan syntipuolue (sin.) marssittaa esiin seuraavissa vaaleissa. Toivon kuitenkin, ettei ole Usko Eevertti Luttinen.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #4

"Jos presidentin asema olisi pelkästään seremoniallinen, erilaisilla Putous-hahmoilla olisi paljon paremmat mahdollisuudet menestyä kisassa."

PS ei halua Putous-hahmoja kisaan. Ymmärrän kyllä, että moni muu haluaisi ;)

Toni Rintala

Jos 17 % antaisi lisää valtaa Soinille ja jopa 26 % Anderssonille, niin tuo koko kysely lienee vitsi? ;)

Kyselyssä sai näköjään antaa valtaa useammallekin, koska yhteisprosentit menee yli sadan..

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tottakai. Jokainen kysely jossa persut eivät menesty on vitsi tai salaliitto. Ainoastaan Maikkarin analyysi jossa Huhtasaari saatiin ykköseksi on vakavasti otettava tutkimus.

"Kyselyssä sai näköjään antaa valtaa useammallekin..."
Kyllä, se lukee artikkelissa. Heti leipätekstin toisessa kappaleessa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #5

Joka tapauksessa mm. Haavistolle antaisi lisää valtaa 39 %, mutta kuitenkaan he eivät häntä äänestäisi ;)
Sama Anderssonilla ja Essayahilla. Saavat valtaääniä, mutta ei heitä silti äänestetä.
Kovin omituinen koko kysely.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #8

Vähän yli 37% antoi äänensä Haavistolle 2012 toisella kierroksella. Varmaan moni Niinistöäkin äänestäneistä olisi pitänyt Haavistoa kelvollisena presidenttinä. Siinä mielessä tuo 39% on ihan linjassa aikaisempien tulosten kanssa, jos liki puolet olisi valmis lisäämään presidentin valtaa.

Sari Essayahkin kuulostaa ihan tolkun naiselta, joten kyllä hänelle valtaa voisi antaa. Tuskin hän ensimmäiseksi alkaisi Suomeen kristillistä shariaa ajamaan. Sama pätee Li Andersoniin. Vaikka hänellä on räväkkä kielenkäyttö ja huomattavastikin näkemyksestäni poikkeavia mielipiteitä, kyllä hän luultavasti yrittäisi muuttaa valtaa saadessaan toimintansa vallankäyttöä mahdollistavaksi.

Huutelu ilman vastuuta on vain huutelua ilman vastuuta. Vallankäyttäjältä vaaditaan myös luovimistaitoja. Täysin purjein suoraan vastatuuleen ei vie eteenpäin.

Kyselytuloksia(kin) pitää osata tulkita.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #8

Mikä tuossa nyt on omituista? Ei se, että pitää jotain ihmistä täyspäisenä välttämättä tarkoita että olisi valmis äänestämään häntä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kaikilla Kekkosen jälkeen valituilla presidenteillä olisi pitänyt olla enemmän valtaa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tässä blogikirjoituksessa mainitut seikat osoittavat, miksi on hyvin tärkeää, että perustuslain muuttaminen on tehty vaikeaksi ja miksi on ollut syytä rajata Tasavallan presidentin peräkkäiset kaudet kahteen. Gallupit näyttävät, että nykyisen presidentin ympärille on jo alkanut kasaantua sellaista henkilöpalvontaa, joka voisi oikeasti realisoitua valtaoikeuksien lisääntymiseksi asti pidemmän päälle.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Kun käy kaupungilla ja suurissa ostoskeskuksissa, niin kauppojen näyteikkunoilla on paljon presidenttivaali mainoksia.

Ylivoimaisesti esiin nousee vain yhden ehdokkaan nimi kannatus prosentteineen, tai paremmin se ilmaisee kannatus prosentin laskua.

SALE - 50%

REA on taas ehdokas jota en tunnista?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mä en antaisi lisää valtaa kenellekkään. Suomeen ei tarvita diktaattoreita.

Toni Rintala

"Mä en antaisi lisää valtaa kenellekkään"

Jollekinhan se valta on annettava ;)

Nyt sitä on vähitellen siirretty presidentiltä pääministerille. Onko se siis parempi asia?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#15: Presidentille laajemmat valtaoikeudet ovat sikäli perusteltuja, että presidentti on suoraan kansan valitsema valtionpäämies siinä missä pääministeri ei ole, vaikka toki yleensä onkin ensin vaalissa valittu eduskuntaan.

#14: Diktaattori viittaa tahoon joka käyttää rajatonta valtaa ja jota kansa ei ole valinnut. Suomen valtiosääntö ei salli tällaista järjestelyä, joten sikäli pelkosi on aiheeton.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kyllä, koska pääministeri tarvitsee vähintään 100 kansanedustajan tuen pystyäkseen tekemään mitään. Vähennetään siis henkilökohtaisten oikkujen riskiä.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Presidentti ei ole oleellinen virka hallinnon kannalta ja tulee kalliiksikin. Kuninkaan korvikkeelle ei demokratiassa ole tarvetta.

Pääministeri on parempi vaihtoehto keulakuvaksi.

Toimituksen poiminnat