ToniRintala

Hallitus vastusti seksuaalirikollisten rangaistusten koventamista

Talousarvioesityksessä oli muutamia hämmästyttäviä äänestyksiä. Yksi on nostettava esiin. Perussuomalaisten esittäessä seksuaalirikollisten rangaistusten koventamista, koko hallitus äänesti tätä vastaan. Eikö se MeeToo-hypetys ole yhtään vaikuttanu? Hukkaan meni koko turhuus?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Persuilla oli osittain #metoo -kampanjan vuoksi tuollainen irtopisteiden keruuyritys ja se oli tässä vaiheessa pakko kumota, koska lakien valmistelu edellyttää perusteellisempaa selvitystä ja pohdintaa sekä asiantuntijoiden kuulemista. Mitään vähänkään merkittävämpää lakia ei voida huitaisten panna voimaan pelkästään siksi, että joku populistinen klikki on vasemmalla kädellä sellaisen huitaisun tehnyt päästäkseen röyhistelemään rintaansa äänestäjäkunnalleen.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Heh.. oli pikkaisen aikasemmin persut tätä ajamassa kuin me (feminist) too kamppanja alkoi..

Mutta siinä olet oikeassa että kun sen aloituksen teki persut sitä ei voi hyväksyä..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo "osittain" -sana kommentissani olikin tarkkaan kalibroitu ja sen sinä ignoroit tyystin.

Edelleen kuitenkin pätee se, että lainsäädännön valmistelussa tulee aina noudattaa tarkkaa tutkimustuloksiin ja asiantuntijalausuntoihin perustuvaa harkintaa. Lakeja ei voi laatia demagogisen lynkkausmentaliteetin pohjalta. Oikeusistuimien tuomareilla on paljon parempi näkemys todellisten tilanteiden valtavirrasta kuin iltalehtien myyntiä havittelevia lööppejä lukevalla tuulipukukansalla.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Paljonko rangaistuksilla ihmisten himoon vaikutetaan?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei tarkoitus ole vaikuttaa himoon vaan siihen tapaan jolla sitä toteutetaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Siis himot edelleen määräävät mitä ihminen tekee ja pieni rangaistuksen korottaminen ei vaikuta mitään.
Rikoskäsitteen laajennus saattaa joitakin estää mutta seksuaalirikosten määrä kasvaisi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #4

Ymmärsit väärin. Ihminen voi toteuttaa himojaan tavalla tai toisella tai olla peräti toteuttamatta. Rangaistus seuraa, jos on niin pöjlä, että jättäytyy täysin himojensa vietäväksi ja valtisee vielä väärän toteuttamistavankin.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Tämä oli yksi Perussuomalaisten vaaliteemoista, jota tietääkseni myös nykyiset siniset kannattivat.
Ja Juha Kuikalle; rangaistusten koventaminen ei tarvitse mitään muuta kuin yksinkertaisen päätöksen ja suosituksen eri oikeusasteille.
Saahan siihen taas muutamia kymmeniä vuosi hukattua jos halutaan, mutta ketkä haluavat? Hallitus näköjään kansa on monesti jo myönteisen kantansa ilmaisut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuten toinen kommentaattori totesi raiskauksista annetaan aniharvoin tuomioita lähestulkoonkaan lain mahdollistaman ylärajan lähelle. Eihän tuomioskaalan ankaroittaminen silloin mitään asiaan vaikuttaisi.

Ja yleisen oikeusturvan vuoksi on pakko pitää yllä mahdollisuutta myös hyvin lieviin tuomioihin, koska juuri tämänkaltaisissa rikoksissa asianhaarat saattavat usein olla varsin moninaiset sekä tulkinnanvaraiset. Puolet raiskauskanteista hylätään ja siihen toiseen puoleen lankeaa monia tapauksia, joissa kanteen nostamisen ja nostamatta jättämisen raja on veteen piirretty.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ei tietenkään hyväksytä.. sen aloituksen teko persut!
Tässä muuten hyvä esimerkki siitä mikä nykyisin politiikkaa vaivaa myös Suomessa! Ja "demokratiassa" muutenkin..

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Millä tavalla #metoo liittyy seksuaalirikosten rangaistusasteikkoon? Tuo yhteys on minulta jäänyt täysin huomaamatta.

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala

Kyllä tuo #metoo on tuonut esille monia raiskauksia, joista ei ole uhri edes uskaltanut kertoa. Tämän kampanjan ansiosta on moni uhri saanut rohkeutta ilmoittaa teosta. Tosin moni on ollut melko vanha asia.
Mutta silti näkisin, että metoo on nostanut rohkeutta ilmoittaa raiskausyrityksiä mutta myös raiskauksia.
Ja viime viikkojen aikana on paljon huudeltu kovempien tuomioiden perään. Ongelmahan on myös ollut se, että uhrit eivät viitsi lähteä oikeutta hakemaan, kun syyllinen saa kuitenkin vain näennäisrangaistuksen ja uhri korvauksia vain muutaman satasen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En osaa arvioida potentiaalisen rangaistuksen vaikutusta ilmoituskynnykseen. Arvelisin tuossa häpeän pelon tai tunteiden olevan paljon merkittävämpi asia. En ole kuitenkaan nähnyt mitään tuon suuntaista kyseisen kampanjan alla. Kuka on huudellut kovempien tuomioiden perään #metoo tunnuksella?

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala Vastaus kommenttiin #22

"Kuka on huudellut kovempien tuomioiden perään #metoo tunnuksella?"

Lähinnä on kehoitettu tekemään rikosilmoituksia huutelun sijaan. Taisin ilmaista väärin. Kyse ei ole rangaistusten kiristämisestä vaan keskustelun lisäämisestä.

Metoo on sen verran uusi, että nämä aloitteet on jo ajalta ennen Metoo:ta.

Aiheella ratsastamista:

"Seksuaalinen häirintä jatkuu, koska laki sallii sen jatkumisen"
https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/d640654...

"Kuluneella viikolla monet ovat jakaneet kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta #MeToo-aihetunnisteen alla. Vastaavasti monet ovat kohdanneet myös vähättelevää asennetta ja usean miehen reaktio on ollut koko ilmiön kieltäminen."
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710202200473337...

Tuossa nyt flirttaillaan ajatuksella, että häirintä ei ole tarpeeksi rangaistava?

Onhan tästä kansalaisaloitekin, tosin paljon ennen Metoo:ta

"Seksuaalirikollisille vaaditaan kovempia rangaistuksia uuden kansalaisaloitteen voimin."
https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/nettipo...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ymmärtääkseni nykyinen rankaistusasteikko mahdollistaa huomattavasti korkeimmat rankaistukset mitä raiskauksista oikeudessa annetaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyvä pointti, mikä tuo julki sen, ettei lainsäädännössä ole ongelmaa.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Kyllä näin on Arto ja Juha. Kovemmat rangaistukset on jo nytkin mahdollisia. Se on totta!

Pitäisikö ja riittäisiköhän jos valtiovalta tekisi saman suosituksen virkamiehilleen kuin maahantulovyöry alkoi. Muuta, päinvastoin!

Silloinhan virkamiehiä määrättiin vain vastaanottamaan ja majoittamaan tulijat, ei kyseenalaistamaan, ei estämään, eikä tarkastamaan maahantulon edellytyksiä, eikä papereita!

Toinen vastaava tapaus oli kun Koivisto määräsi oikeusasteita tuomitsemaan aina pankkien hyväksi, velallista vastaan, velkatuomiossa.

Tässä siis riittäisi, edellisten esimerkkien valossa, jos pääministeri vain suosittelisi oikeusasteita korottamaan tuomioita!

On toki tapauksia, että rikosilmoituksia tehdään aiheettomasti, tai koston tm muun vastaavan syyn vuoksi, vaikka tekoa ei ole tapahtunutkaan, mutta se ei ole syy, aina tuomita, mahdollisimman lievään rangaistukseen, jopa vapauttaa kokonaan, tai vain ehdonalaiseen rangaistukseen, oikeissa ja törkeissä raiskaustapauksissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #17

Ei aina tuomitakaan mahdollisimman lievään rangaistukseen. Raiskauksista on Suomessa annettu kuudenkin vuoden tuomioita. Se on Suomen rangaistusasteikossa kova tuomio.

Kirjo tuomioiden ankaruudessa saattaa aiheuttaa suuren yleisön piirissä kummastelua, mutta täytyy muistaa, että vain tuomioistuimet ovat kuulustelleet molempia osapuolia lähtökohtaisen neutraalisti ja selvittäneet kaikki tapauksen yksityiskohdat niin syvällisesti kuin mahdollista. Niistä harvoin annetaan julkisuuteen tietoja, jotka varmaankin selittäisivät tuomion tason asiaan vihkiytymättömillekin.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #19

Näin varmasti on, mutta edelleen kannatan kovempia rangaistuksia. Muistattehan vasta pari-, kolme viikkoa sitten uutisoidun lapsenraiskauksen jossa hovioikeus alensa tuomiota koska lapsi ei, hovioikeuden mielestä, tarpeeksi kovasti vastustellut raiskausta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Alentaminen sinänsä ei merkitse mitään, vaan itse lopullinen tuomio, joka oli ehdotonhta vankeutta kaksi ja puoli vuotta. Tyttö ei itse ollut tehnyt varsinaista ilmiantoa, vaan oli tiettävästi viestitellyt kavereilleen kokemuksestaan omaa rohkeuttaan osoittaakseen. Itse tilanteessa ei oikeus katsonut olleen myöskään pakottamista ja tapaaminen oli tapahtunut useiden viestien jälkeen yhteisymmärryksessä.

Toki moisen teon tehnyt toisen osapuolen ollessa vasta kymmenvuotias (muistaakseni) vankilaan joutaakin, ei siitä kahta sanaa eikä oikeuskaan muutoin tuominnut. Mutta on selvää, että teko olisi voinut olla VIELÄKIN törkeämpi. Rangaistusasteikon yläpäähän on syytä jättää tilaa niille pahimmille.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Raiskauksistahan päästäisiin varmasti eroon kuolemanrangaituksella; silloin raiskaajan kannattaisi aina surmata uhrinsa, jolloin tuomioita tulisi vähemmän.

Juha Kuittinen

Ja istuva presidentti määrittelisi milloin kysymyksessä on raiskaus..

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Kovempia tuomioita tärkeämpää olisi saada tehtyjen tekojen lukumäärä pienemmäksi eli vähemmän uhreja ja uhreille annettava apu tehokkaammaksi ja toimivammaksi.

Päästäänkö tähän parhaiten sijoittamalla rahaa vankeinhoitoon kovempien tuomioiden ylläpitämiseksi vai muilla tavoilla on monitahoinen kysymys. Istuestaan tuomiota on tekijä pääsääntöisesti tekemättä seksuaalirikoksia mutta entä vapautumisen jälkeen. Erilaiset hoitamallit ja "käyttäytymisterapiat" seksuaalirikolliselle vaativat paljon kehittämistä.

Huomattavaa on että merkittävä osa esimerkiksi "pedofiilien" saalistuksesta tapahtuu ihan normaaleilla nettisivuilla. Tuomioiden kovuus ei taida kovinkaan paljon estää rikoksia tapahtumasta mutta tehokkaalla nettikäyttäytymissääntöjen ja turvallisuusohjeiden opettamiselle lapsille estettäisiin hyvin moni teko tapahtumasta.

Kovemmat tuomiot ovat helposti suurelle kansanjoukolle perusteltava ehdotus seksuaalirikollisille mutta huomioiko tämä tapa parhaiten esimerkiksi uhrin tilanteen. Vankeinhoito maksaa ja tämä raha on jostain muualta pois.

En mitenkään puolustele tai kannata seksuaalirikollisuutta ja -rikollisia mutta esiten muutaman näkökohdan jotka keskustelussa ja kokonaisvaikutuksissa kannattaa myös huomioida.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset